Walmart heeft gelijk

Toen een paar weken terug Amazon bekend maakte een supermarktketen over te nemen waren de reacties zeer verschillend. Die van Walmart was waarschijnlijk de meest opvallende. Op de deal zelf reageerde de grootste grutter van het land niet. Wel werd heel snel via de geruchtenstroom bekend dat het alle banden met AWS als cloud leverancier wenste te verbreken. Daarop kwamen de nodige reacties.

Lange tenen

Voor de een was het een teken van onvolwassenheid van Walmart. AWS is gewoon heel groot, dus die op je zwarte lijst zetten en eisen dat je IT partijen datzelfde doen, getuigt van weinig realisme was te horen. In dat kamp gaat het echt om de techniek, de functionaliteiten van AWS. Puur vanuit dat standpunt beredeneerd klopt het verhaal ook nog en Walmart heeft te lange tenen.

De andere kant van het verhaal

Een paar weken later zijn er ook andere geluiden te horen. Twee verklaringen voor de stap van Walmart op basis van andere invalshoeken leggen we voor. De eerste is dat Walmart tot op heden primair gebruikt maakt van eigen datacenters. Strikt genomen heeft het AWS amper nodig gehad. De stap van Amazon door iets te kopen in dezelfde sector heeft bij Walmart een aantal mensen wakker geschud. De reactie en het verbod zaken te doen kan dan in eerste plaats worden beschouwd als een reactie op het ontdekken van shadow IT.

De tweede verklaring kan deels aan dezelfde groep worden gekoppeld. Het in kaart brengen van shadow IT is iets dat zowel IT als ook het Riskmanagement en daarmee het C-level aangaat. Zodra duidelijk werd dat Amazon in de zelfde vijver (food retail) ging vissen als Walmart moet de vraag zijn opgekomen: hoe zeker zijn wij ervan dat ons intellectueel eigendom en businessplannen (en dat vertegenwoordigt enorm veel waarde) nog wel veilig zijn. Dat is een uiterst valide vraag. Een die twee mogelijke antwoorden kent: het is veilig of nee. Aangezien Amazon/AWS nooit bereid zal zijn tot een intense audit in de eigen cloud datacenters kan niemand bij Walmart dus zijn/haar handtekening zetten onder documenten over risico’s.

Met andere woorden vanuit Risk en Compliance kan Walmart niet eens anders dan op zoek gaan naar een andere cloud aanbieder. De manier waarop het actie heeft ingezet is wellicht niet zo sim, maar de boodschap is helder en terecht. Het wachten is op de volgende stap van Amazon. Elke diversificatie en verbreding kan leiden tot gelijke reacties en elk daarvan is even voorspelbaar als logisch.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.