Wat betekent die voorkeur voor publieke cloud vanuit het eigen datacenter

De vraag welk type cloud voor bedrijven het beste is kent talloze antwoorden. Terecht, want de kans dat twee bedrijven exact dezelfde eisen hebben is zeer gering. Zelf een klein onderscheid in de gebruikte hard- of software jaren terug kan tot heel verschillende cloud mogelijkheden leiden.

Die schets zal iedereen die met migraties van on/off premise naar de cloud te maken heeft gehad wel bekend voorkomen. Wat ook wel bekend zal klinken is de conclusie die Forsa (zeg maar de Duitse NIPO) eind vorig jaar trok op basis van onderzoek onder Duitse bedrijven uitgevoerd in opdracht van Nutanix. De meeste ondernemingen met een paar honderd of meer werkplekken zien de voordelen van publieke cloud in. De voorgehouden flexibiliteit spreekt ze allemaal heel erg aan. Tegelijkertijd willen ze niet over een nacht ijs gaan door de bestaande eigen (onpremise) oplossingen opgeven. Sterker nog als je het onderzoek mag geloven vindt driekwart van de Duitse ondernemers dat “eigen” belangrijker dan die voorgehouden “flexibiliteit” in een publieke cloud.

Tegenstelling?

Als je dat zo leest zie je vooral een tegenstelling: Ja willen, Nee doen. Het lijkt allemaal te draaien om dat ene bijvoeglijke naamwoord “publiek”. Cloud vindt men ok, maar publieke cloud is een brug te ver. 30% weigert categorisch iets mee publiek te doen, 32% zegt voor een weloverwogen hybride oplossing te kiezen. Je kunt deze antwoorden makkelijk afdoen als Duitse folklore, maar dan zie je twee aspecten van het onderzoek over het hoofd die ook in Nederland gelden.

De eerste is dat de verwachtingen van publieke clouds nog steeds erg hoog zijn, in hoeverre die ook echt allemaal realistisch zijn is een punt waar je in gesprekken wel op kunt doorvragen. Het tweede punt is – en dat zeggen we 12 maanden voor de inwerkingtreding van de GDPR – dat publieke cloud nog steeds door grote groepen gebruikers als incompatibel wordt beschouwd met wat Europa gaat voorschrijven. Ook daar geldt dat je je kunt afvragen hoe realistisch dat is en of alles in een eigen datacenter annex serverruimte onderbrengen wel automatisch GDPR-proof is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.