Wat doe je na hosting?

Aan het eind van elke maand kijkt ISP Today terug op de kalender en in de notitieboeken. Deze keer valt op dat een onderwerp op drie verschillende plekken en tijdstippen ter sprake kwam. Het gaat daarbij om ondernemers die zeggen (zo goed als) afscheid genomen te hebben van hosting.

Als er iets opvalt in de markt dat is het wel de constante onderstroom van hosters die fuseren, elkaar overnemen of op een andere wijze gaan samenwerken. Die stroom is niet constant, er lijken drukkere en stillere periodes te zijn. Wat veel minder opvalt is dat er ook een groep ondernemers waarbij hosting een steeds kleiner deel van de business uitmaakt.

Stoppen met hosting

De drie ondernemers die daarover vorige maand spraken kennen elkaar waarschijnlijk niet eens, ze zitten ook keurig verdeeld over het land en behoren niet tot de top 10 van hosters die in de meeste lijstje voorkomen. Beter is te schrijven voorkwamen, want alle drie hebben ze afscheid genomen van de business. In een geval is dat via het overhevelen van het portfolio naar een concurrent gegaan. De tweede heeft als reseller zijn business aan een leverancier overgedragen. De derde hanteert een subtiele sterfhuisconstructie. Het aanbod is niet meer online te vinden, dus nieuwe klanten komen er niet meer bij. Bestaande klanten die meer willen, wordt vriendelijk verzocht naar een andere partij uit te kijken. Wat overblijft is een handvol websites van klanten van het eerste uur die inmiddels ook al jaren trouw afnemer zijn van de nieuwe diensten van deze “bijna-voormalige” hoster.

Telefonie

Die dienst is telefonie. Of het toeval is weten we niet, maar ook de twee andere ex-hosters richten zich inmiddels vooral op telefonie gerelateerde zaken. Intrigerend daaraan is een paar zaken. De eerste is dat telefonie heel lang als een fossiel is beschouwd door hosters. Telefonie partijen die hosting omarmen en daar succesvol in zijn ook niet echt bekend. Het zijn vooral twee totaal gescheiden werelden. Links en rechts valt te horen dat sinds de VoIP de afstand tussen de twee wel moest afnemen, het zijn immers allebei IP gerelateerde diensten.

Instroom

Ook interessant is dat distributeurs en fabrikanten van moderne spraakoplossingen regelmatig worstelen met het kennisniveau van het partnernetwerk. De groep die is opgegroeid met POTS, ISDN en de RJ11 en de overstap naar alles dat RJ45 nodig heeft maar schoorvoetend maakt schijnt groot te zijn. De instroom vanaf de schoolbanken van RJ45 & spraak techneuten is onmeetbaar klein. Wat ze wel zien is dat een nieuw soort partner ontstaat. Dat zijn ondernemers vanuit andere werkterreinen waar de RJ45 een van de standaarden is.

Zien we hier het begin van een trend, of blijven het uitzonderingen dat ex-providers, ex-hosters de telefoniemarkt betreden? En als het een uitzondering blijft: wat ga je dan doen na je hosting carrière?

 

(illustratie via de wiki CC BY-SA 3.0)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.