Wat gebeurt er in hostingland?

stapel-rapportenDe VS: een groot land met veel hostingproviders. De laatste jaren zijn daar de nodige partijen opgeslokt door grotere, soms zelfs kleinere, concurrenten Het gevolg: minder aanbod en consolidatie. Instroom van nieuwe spelers is er nog steeds, door bijeen IaaS provider aan te kloppen is dat zo mogelijk nog makkelijker dan ooit tevoren.

Dat Amerikaanse beeld lijkt sterk op Nederland. Een groot verschil is natuurlijk dat dit een klein land is. De omzet die een grote hoster in Nederland maakt komt niet echt overeen met wat de ere divisie in de VS aan inkomsten genereert. Mede (er zijn nog andere redenen) daarom ook dat het zo vreemd nog niet is dat buitenlandse partijen een oogje laten vallen op de Nederlandse markt. Een Belgische combinatie die op inkooptoer is of de stap die Ikoula heeft gezet met de overname van Ermis zijn zonder meer interessante ontwikkelingen.

Wat een nog veel interessantere markt is – buiten de VRC, maar die ligt buiten onze scope – is Duitsland. De cijfers spreken voor zich: een taalgebied (DACH = Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) ) met 100 miljoen inwoners, 5 miljoen MKB’s (aantal SoHo’er, Freelancers is helemaal groot), de top 10 hosters bestrijkt 50% van de markt, de andere helft wordt door ruim 1000 kleinere partijen bediend. In dat tweede deel zitten partijen die overgenomen willen en kunnen worden. Als je de cijfers van Merger-Alliance mag geloven is daarbij 80 tot 110% van de jaaromzet een reëel uitgangspunt. Dat is niet direct wat de meeste aanbiedende partijen verwachten, die hebben namelijk dollartekens in de ogen door de berichten over megadeals in een de hogere segmenten of bij de datacenters. Hoe succesvol de consolidatie op de DACH markt is? Sinds 2015 zijn er al 30 hostingproviders in het midden en lagere segment van eigenaar gewisseld.

Wel handige voorkennis om binnenkort (op HostingCon EU bijvoorbeeld) de verhalen over bepaalde trends in de sector beter te kunnen volgen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.