Wat hebben Rackspace en Dell gemeen?

640px-NYSE127Als de vraag vier jaar geleden was gesteld had niemand het antwoord paraat gehad, daarvoor waren en zijn deze twee spelers onderling te verschillend. Maar als we de vraag nu stellen? Weet de lezer dan op welk antwoord er wordt gehoopt?

Het antwoord is dat beide bedrijven van de beurs zijn. Via verschillende routes kiezen Dell (in 2013) en Rackspace (zodra de overname door Apollo Global Management beklonken is) er voor niet langer verantwoording te moeten afleggen aan hordes aandeelhouders, analisten en de pers. Wie al wat langer in de IT sector meeloopt zal zich afvragen of we ondertussen niet moeten stellen dat een trend die rond de eeuwwisseling is ingezet langzaam maar zeker wordt omgekeerd. Iedereen en alles moest toen zo nodig naar de beurs (ook Nederland ging in die gekte mee, denk maar aan Newconomy en WorldOnline). Als je nu de Rolodex er bij pakt zul je zien dat naast Dell, Rackspace, Riverbed, Veritas en last but not least Ingram Micro er nog een handvol spelers is die we allemaal kennen die het juk van de beursnotering heeft afgeworpen. Van Michel Dell zijn over dat besluit wel de nodige quotes te vinden, degene die veel wordt genoemd is dat hij blij is dat de 3 maandelijkse planningscyclus met de beursnotering overboord is gegooid. De markt is te complex om op basis van dit soort excel-dwang te worden aangestuurd.

So far, so good. Maar er is ook nog een andere kant van het verhaal: rijpe, volwassen spelers verlaten de beurs en toch wordt (in de VS althans) het er niet stiller. Wat we namelijk ook zien is dat veel start-ups, inclusief die met een echte tech achtergrond zoals storage bedrijf The Box de overstap van privaat naar publiek maakt. Dat leidt tot de prikkelende gedachte dat een beursnotering ooit stond voor gedegen, lange trackrecord et cetera en ondertussen – vooral als het over IT bedrijven gaat – juist voor het tegenovergestelde.

(foto: beurs van NY – via wiki)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.