Wat kunnen we leren van luchtvaartmaatschappijen?

BW-stroomaggregaat600360Maandag 8 augustus is een dag die menig Amerikaanse CIO zal gaan onthouden. Het is de dag dat Delta Airlines wereldwijd de pers haalde met de mededeling dat de er iets niet in orde was met het check-in systeem. Delta volgde daarmee Southwest Airlines dat een paar weken eerder ook al voor behoorlijke vertragingen zorgde door een systeem crash.

Dan weet een beetje IT’er al wat er aan de hand is: een computer storing. Maar in dit geval wel een heel voorspelbare. De melding dat het boekingssysteem onbereikbaar was uren na een stroomstoring in de regio van het Delta HQ komt namelijk ongeloofwaardig over. Als er een stroomstoring is moet elke organisatie van die omvang in staat zijn met behulp van noodstroom de business draaiende dan wel fatsoenlijk te kunnen afsluiten (hoort immer onderdeel te zijn van de Disaster Recovery plannen). En dan is er nog het “detail” dat de storing in de directe omgeving van het HQ was, heeft Delta dan geen uitwijk locatie die kan overnemen?

Na ruim drie uur maakte het bedrijf bekend de draad weer te kunnen oppakken, zijn het met veel beperkingen. In de komende dagen zullen heel veel vragen gesteld gaan worden over oorzaak en preventie. Het wegwerken van alle achterstanden kostte het kleinere Southwest 5 dagen, Delta zal wel meer nodig hebben. Of Delta domme pech heeft gehad omdat de UPS systemen verzaakten (waar kennen we dat nog meer van?), of dat er sprake was van een grootschalige al dan niet getrapte aanval zoals ook in de Oekraïne heeft plaatsgevonden zal ooit wel bekend worden.
Voor iedere CIO lijkt dit daarmee een zaak die meer aandacht waard is, helemaal als die werkzaam is voor een organisatie die geacht wordt over een correct BC en/of DR plan te beschikken.

En waar zit in dit verhaal de provider? Heel simpel: was met een kwalitatief goede outsourcing naar externe datacenters (meervoud dus) en of naar de cloud dit niet te verhelpen geweest? Dat is de vraag die nu nog meer gesteld gaat worden. Het is ook een vraag die je als aanbieder zelf kan gaan stellen: was bij jou zoiets te voorkomen geweest?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.