Wat leer je van de Top50 cloud innovatoren?

Tegen het eind van het jaar komen er altijd lijstjes. De grootste fusies, pijnlijkste fouten en sterkste groeiers, dat zit in de eerste categorie. Een andere categorie lijstjes bevat minder harde criteria. Beiden categorieën kunnen leerzaam zijn.

Hottopics

Lijstjes volgens de eerste categorie zijn betrekkelijk makkelijk te maken, kwestie van cijfers vergelijken en klaar is Kees. De tweede categorie is een heel ander verhaal. Daar heet het dan dat die op basis van inzendingen of jurybeoordelingen worden opgesteld. Wie het Eurosongfestival kent weet ongeveer waartoe dat kan leiden. Hottopics, dat met steun van F5 Networks, een Top50 heeft opgesteld van Eurosongfestival fratsen beschuldigen is hier niet aan de orde. Wat we wel doen is aangegeven dat de lijst die ze hebben gepubliceerd minder wetenschappelijk is en de objectiviteit ervan niet is gegarandeerd.

De Top50 beschrijft bedrijven in EMEA die op cloud leunen om te innoveren en succesvol te zijn. Omdat de scope regionaal is beperkt komen de bekende Amerikaanse spelers niet voor. Wie denkt dat er dan direct sprake is van een marginaal speelveld zal verbaasd staan. Dat is een van de leerzame punten van deze ranking. Er gebeurt op het gebied van cloud adoptie meer dan de zwartkijkers ons willen laten geloven.

Korte en bondige uitleg

Cloud in EMEA wordt natuurlijk al op veel plekken ingezet. Wat het dan echt maakt tot een onderdeel van een innovatief proces, (excuses voor de cliché term) succesvolle digitale transformatie dan wel de basis is van een interessante start-up daarover zegt deze ranking het nodige. De weergave is extreem simpel. 50 logo’s – en als je daarop klikt krijg je kort en bondig uitgelegd wat hier nou zo bijzonder aan was. In de Top50 komen bedrijven, overheden en ook internationale samenwerkingsverbanden voor. Dat CERN in de Top50 staat zal niemand verbazen. CERN is meer dan de plek waar in 1989 het Web het levenslicht zag. Het is ook een van de broedkamers van wat we nu cloud computing noemen.

Minder excentrieke en veel dagelijkse cloud omgevingen maken overigens het merendeel van de Top50 uit. Van die cases kun je het nodig leren. Nederland haalde ook in de Top50 voor en wel dankzij het bedrijf Flitsmeister. De rest van de cloud ondernemers in ons land is de jury niet opgevallen. Dat is naast vreemd, toch ook weer leerzaam. Vallen we niet genoeg op in het Europese speelveld of is zijn we niet innovatief genoeg?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.