Wat vertellen Lelystad en Zwitserland ons over het begrip cloud?

Het is nog maar een paar jaar geleden dat elke mondiale IT leverancier op elk mogelijk moment liet weten dat cloud stond voor grensoverschrijdende applicaties, opslag en verwerking van data. Door het concentreren van die processen op enkele plaatsen zou schaalgrootte ontstaan met extreem lage prijzen. Iedereen die nationaal, laat staan lokaal, dacht werd bijna voor gek verklaard. Die aannames, ook in Nederland door Jan en alleman verkondigd, zijn verleden tijd.

Om bovenstaande bewering te bewijzen volstaat het naar twee recente aankondigingen te kijken. In de radiotoren van Lelystad, die in beheer is bij Alticom, gaat binnenkort een Nederlandse cloud provider de activiteiten starten. Puur in Nederland, door Hostslim wat een nationale speler is. Alticom is een voorbeeld van een datacenter exploitant met een hele duidelijke Nederlandse footprint die Nederlandse bedrijven, instellingen en overheden als klant weet te werven voor eigen clouds. Dit soort klanten kiest voor een Nederlandse organisatie en de zekerheid dat de data op Nederlands grondgebied blijft.

Dat laatste is ook de kern van het bericht over een Google cloudzone in Zwitserland. Google garandeert Zwitserse gebruikers dat de data in het Alpenland blijft. Google, een van de strijders om mondiale cloud dominantie, behoorde tot een paar jaar geleden nog tot de partijen die alle registers opentrokken om alle data in slechts een handjevol datacenters te laten onderbrengen. Inmiddels heeft Google, na de Zwitserse aankondiging 9 cloudzones in Europa en meer staan nog in de planning.

HostSlim en Alticom enerzijds en Google anderzijds zijn natuurlijk compleet verschillende bedrijven. Toch is er een overeenkomst. Groot en klein(er) als ze zijn laten ze zien dat in de IT de meeste voorspellingen niet uitkomen omdat ze door de tijd worden ingehaald. In dit geval is het politiek en publieke opinie, met als gevolg daarvan weer wet- en regelgeving (Hoi AVG/GDPR!), die er voor gezorgd hebben dat het begrip cloud in een paar jaar tijd fors is veranderd. We gebruiken de term nog steeds. Maar kijkend naar de aandacht die voor het regionaliseren van cloud bestaat, is de inhoud wezenlijk anders.

Het suffige is dat er nog steeds (internationale) partijen zijn die dat soort ontwikkelingen niet in de gaten blijken te hebben en een grijs gedraaide plaat vol valse tonen blijven afdraaien. Regionale aanbieders weten daar steeds beter mee om te gaan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.