Wat weten we van Edge Computing?

Het is nog wel afhankelijk van wie we spreken, maar steeds vaker komt in een gesprek ondertussen het begrip edge computing ter sprake. Het is daarbij meer de achtergrond, c.q. de werkgever, van de geïnterviewde die bepaalt wanneer het gesprek die kant uitgaat dan iets anders.

Dat edge computing er gaat komen is duidelijk. Het zou ook raar zijn dat te ontkennen want inmiddels zijn er ook in Nederland al de nodige cases van data opslag en verwerking met compute power zo dicht mogelijk op de plek waar die data ontstaat en wordt ingezet. In een aantal gevallen zijn dat trouwens cases die al jaren bestaan, nog voor de term edge computing werd gebezigd. Wanneer de doorbraak er gaat komen, daarover verschillen uiteraard de meningen en dat heeft ook te maken met de rol van de persoon aan wie je dit vraagt.

Al leverbaar

Vraag het aan een hardware leverancier en de meesten zullen je vertellen dat ze allang kasten, servers of zelfs complete oplossingen hebben (zie afbeelding). In wisselende afmetingen ook. Edge computing kan al met het formaat schoenendoos, soms kan het ook nog in via standaard 19” en de nieuwere 21” worden gerealiseerd. Voor aanbieders van datacenterruimte is het een ander verhaal. Dat edge computing een verschuiving van bepaalde processen naar buiten betekent weten we en niet iedereen in die sector zal daar blij mee zijn. De meest gehoorde mening is dat de kleinere datacenters het zwaar gaan krijgen maar de grotere het zonder kleerscheuren zullen overleven.

Off the record

Wie zijn oor echter goed te luisteren legt hoort ook nog een ander signaal, iets dat niet op het formaat van de datacenters is gebaseerd maar op het gebruik. Iemand die gespecialiseerd is in colo zal – off the record, zoals dat heet – een ander geluid laten horen dan iemand die slechts een handvol – in de regel grote – klanten heeft. Nog boeiender wordt het als je de vraag stelt op basis van het type klant dat men bedient. Daarvoor was de CeBIT de uitgelezen plek. Bij datacenters met veel klanten in maakindustrie maakt de omvang weinig uit: zij vermoeden allemaal dat edge computing een minder fijne ontwikkeling voor ze is. Behalve dan als ze dienstenaanbod uitbreiden door ook de faciliteiten dicht op de processen te gaan beheren of juist te gaan specialiseren in de storage van de koude data.

Hoe dat er in de praktijk kan uitzien moet nog blijken. Wat het aangeeft is dit: de vraag wat edge computing betekent voor datacenters kan je niet zomaar stellen, daarvoor is iets meer omkadering, tekst en uitleg nodig. De antwoorden op een hoop gooien is evenmin zinnig.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.