Wat zou jij doen bij een hurricane?

Dat delen van de Verenigde Staten afgelopen periode slecht weer hebben meegemaakt en de nodige wateroverlast zal niemand zijn ontgaan. Social Media en de pers boden en bieden nog steeds dagelijks nieuwe beelden en verhalen over de toestanden daar. Je vraagt je misschien af: hebben ze daar dan nog wel internet om al die verhalen en foto’s te versturen?

Het antwoord op die vraag is: ja er is deels nog connectiviteit. Om te begrijpen hoe dat mogelijk is moet te teruggaan in de tijd. De vorige grote hurricane die het zuiden van de VS aandeed en daar voor echt veel ellende zorgde was namelijk een fikse eyeopener. Op federaal niveau is toen besloten dat IT en connectiviteit hogere eisen gesteld moet worden. Waar dat toe heeft geleid konden we afgelopen periode zien. De telco’s bleken in staat extra 4G capaciteit bij te prikken waardoor een groot deel van de communicatie kon blijven doorgaan.

Met een paar extra 4G masten ben je er nog niet. Zonder stroom en met servers onder water is er voor het bedrijfsleven nog steeds veel kans dat ze de gevolgen van een overstroming en hurricane niet zullen overleven. Zij moeten in staat zijn voor het slechte weer echt los gaat zoveel mogelijk data veilig te stellen. Back-ups maken, disaster recovery plannen uit de kast trekken en checken of de provider en datacenter ook goed zijn voorbereid.

Op dat punt wordt de vraag van de titel herhaald: wat zou jij als hoster, provider of datacenter in een dergelijk geval doen? De kans op huricianes is niet zo groot in Nederland, maar iedereen ziet wel dat extreme wateroverlast vaker voorkomt. Het zal vandaag of morgen wel gaan leiden tot de eerste ondergelopen serverruimtes bij bedrijven of instellingen. Zou jij – wetende dat er slecht weer op komst is – een werkbare oplossing kunnen bieden?

Wie meer wil weten over hoe in Texas het probleem (o.a.) werd aangepakt is er deze blogpost. In het kort: Codero, een hoster in het hogere segment, heeft een deel van de fysieke servers uit de regio geëvacueerd en bij een bevriende datacenter in hoger gelegen gebied neergezet. Duidelijk geval van oppakken van de hardware werkt sneller dan enorme data overpompen.

(foto:By SC National Guard – 170831-Z-AH923-081, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62096178)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.