Wie maakt er winst met storage solutions?

Afgelopen dagen is een aantal berichten voorbij gekomen die allemaal iets met storage te maken hebben. Omdat storage een van die componenten is waarvan de vraag tot het oneindige leek te groeien is het goed beter te kijken naar Upthere, Tegile en Box.

WDC redt Upthere?

Zoals bekend zijn de eerste twee in augustus overgenomen door WDC, wat wij vooral kennen als de leverancier van harde schijven. WDC doet echter veel meer, waaronder investeren en onderzoek. De overname van Upthere komt vreemd over. Het is nog geen week geleden dat Crashplan wereldwijd voor ophef zorgde. Het staken van de dienstverlening voor gewone consumenten werd weliswaar heel netjes ruim van te voren bekend gemaakt, de impact op de markt was er niet minder om. Een beetje bladeren door de archieven laat zien dat het niet de eerste partij was die de stekker uit een verliesgevende activiteit trok. Met die kennis in het achterhoofd en het ontbreken van een logische match tussen de schijven van WD en de diensten van Upthere is er een optie die waarschijnlijk lijkt: heeft WD voorkomen dat Upthere noodgedwongen het toneel zou verlaten?

Tegile een koopje

De overname van Tegile, in de zakelijke markt stukken bekender dan Upthere, heeft een ander verhaal. SanDisk was een van de founding partners van Tegile en is zelf een jaar geleden door WDC overgenomen. Tegile maakt voor de AFA arrays gebruik van SanDisk en het lijkt logisch dat WD voor de harde schijven zorgde die in de hybride modellen werden geplaatst. Voor WDC is het dus om twee redenen logisch Tegile in te lijven: er was al een afhankelijkheid in de vorm van funding en Tegile is gewoon een klant in een segment waarvan de verwachtingen hoog gespannen zijn. Die deal klinkt dus beter en verstandiger dat het overeind houden van Upthere. Er is echter wel een kanttekening te maken: als de geruchten kloppen is de overname van Tegile wel heel goedkoop geweest. Toegegeven niet iedereen heeft $55 miljoen op de plank liggen, maar voor een vooraanstaande speler met diverse mooi producten, veel IP en goede klanten is het een koopje. Tegile heeft veel gecommuniceerd over de groei van het aantal klanten en omzet. Een melding dat er winst werd gemaakt is nooit verschenen.

Box vergeet wat winst is

En dan is er nog Box, een bedrijf dat zich cloud content management company noemt. In gewone mensentaal is dat een aanbieder van cloud storage en file sharing. Box focust op zakelijke klanten. Daarvan heeft het er inmiddels 76.000. Die zorgen voor een mooie opgaande lijn bij de omzet. Er is echter een lijn die onverwachts naar beneden wijst. Box was een van de eerste – misschien zelfs wel de eerste – echte cloud storage aanbieders die winst wist te maken. Twee kwartalen achtereen en met een lijn die naar boven wees. De kwartaalcijfers die afgelopen woensdag zin gepubliceerd laten zien dat de rode inkt weer uit de lade is getrokken. Box maakte weer verlies.

Drie berichten over drie aanbieders die een ding gemeen hebben: ze staan bijna haaks op alle aannames dat met storage veel geld te verdienen valt omdat het een markt is waar de vraag het aanbod blijft overstijgen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.