Wordt de publieke cloud in 2018 nog goedkoper?

Maandag zorgde Microsoft weer voor ophef. De prijzen voor de data analytics tools (HD Insight) werd met een klap tot 52% goedkoper. Redmond maakte deze stap niet geheel vrijwillig, Google had namelijk een week eerder exact het zelfde gedaan. Beide ingrepen lijken andermaal het beeld te bevestigen dat cloud gelijk staat aan steeds lagere prijzen.

Lagere prijzen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de grote cloud aanbieders met enige regelmaat de prijzen neerwaarts bijstellen. Dat valt op, mede omdat er erg veel over geschreven en getwitterd wordt. We hebben ook gezien dat het instrument van prijsverlaging steeds vaker in combinatie met iets anders wordt ingezet. Het zelfde Microsoft heeft bijvoorbeeld ook recent een nieuwe variant van koude opslag gelanceerd, Archive Blob. Het is nu nog in de “preview” fase, wat zoveel betekent dat het nog iet overal leverbaar is en dat de prijzen voor een beperkte periode gelden.

Rookgordijn

Het is door de combinatie van lagere prijzen en het aanbod steeds verder aanpassen dat het voor de klant lastiger wordt te doorgronden of hij op project of tijdsbasis nu echt goedkoper is dan zeg een jaar geleden. Dat is geen toeval. De grote cloud aanbieders zijn meesters in het opwerpen van rookgordijnen om de totale kosten zo ondoorgrondelijk mogelijk te maken. Dat lijken ze primair te doen om niet 1:1 met de concurrentie vergeleken te kunnen worden. Een andere belangrijke reden is dat ze er duidelijk geen belang bij hebben op voorhand de klant een complete calculatie te kunnen geven.

Om die reden wekt het dan ook geen verbazing dat de stap van AWS en Google in september van dit jaar om over te stappen op afrekening op basis van seconden (!) amper tot positieve ophef heeft geleid. Op papier klinkt het leuk en lijken besparing mogelijk, maar de realiteit is anders. De weinige berichten hierover spreken namelijk over geringe tot geen verschillen in de facturen.

2018

Daarmee komen we uit op de weinig originele, maar wel zinnige vragen, of in 2018 iets gaat veranderen aan manier waarop cloud wordt aangeboden, hoe we er mee omgaan én wat de prijzen gaan doen. Er zijn op dit moment drie artikelen die elk voor een andere insteek kiezen, wat deels verklaard wordt door de achtergronden van de auteurs.

Het eerste artikel van Nexsan stelt dat we het komend jaar vaker zullen zien dat de publieke cloud wordt verlaten en dat een eigen on premise oplossing weer een realistisch alternatief zal vormen. De voornaamste reden: on-premise oplossingen zijn mede door de elders opgedane kennis goedkoper geworden en vooral eenvoudiger te beheren. Oracle ziet een gouden toekomst voor hybride oplossingen en lijkt niets te zeggen over de prijzen (dat zal niemand verbazen).

Bij ParkMyCloud is men overtuigd van het nut van afrekenen per seconde en wel omdat het (onbedoeld?) laat zien wat voor enorme prijsverschillen er zijn tussen de grote spelers. In het rekenvoorbeeld blijkt een Linux omgeving binnen Google op basis van afrekenen per seconde per maand $1,39 goedkoper te worden. Iets vergelijkbaars is binnen AWS juist $81.664 (geen typefout!) duurder.

Conclusie op basis van drie visies: een kritische houding blijft nodig als het gaat om de prijzen, voorwaarden en afrekeneenheden van publieke cloud aanbieders.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.