“Zie het belang om IPv6 aan te zetten”

In Amsterdam sprak ik onlangs Eric van Uden, Sales Manager bij AVM GmbH. Ons gesprek ging vooral over IPv6, want ik ben erg benieuwd waar we staan met de invoering. Op deze – en andere vragen – heeft Eric in bovenstaand interview antwoord gegeven.

Eigenlijk zijn we nog lang niet ver genoeg, reageert van Uden op mijn vraag. Waarom niet? “Er wordt binnen en buiten Nederland nog steeds veel gesproken over IPv6, maar er wordt maar weinig gedaan over IPv6. Er zijn wat mij betreft nog steeds te weinig IPv6-implementaties. Het groeit wel, maar dat gaat heel langzaam.”

Uitrol IPv6
“Het probleem met IPv6 is, dat er geen business case is maar een noodzaak. En die noodzaak wordt nog niet door ieder bedrijf gezien. En dan zeggen ze ‘ja, het kost geld en ik heb het niet nodig’, maar dan vergeet men dat er een aantal partijen op wereldniveau al geen IPv4-adressen meer hebben. Er zijn isp’s die hebben geen adressen meer, punt!

“Gelukkig zie je dat de overheid langzaam wat meer druk gaat zetten op IPv6. Zo is www.rijksoverheid.nl over IPv6 bereikbaar. En er staat in hun aanbestedingen dat het in ieder geval IPv6-aware of friendly moet zijn. Ze zijn dus bezig in hun IT-beleid meer en meer IPv6 te gaan doen.”

Nederland voorloper?
“Als ik het even bekijk, heb ik het gevoel dat Nederland eerst voorliep en dat we langzaamaan links en rechts worden ingehaald door andere landen,  zoals Duitsland. Maar we liepen echt voor, we lopen nog steeds goed in de middenmoot, maar we waren verder naar voren.”

“Ik heb erover nagedacht hoe dat zou kunnen. Het feit is dat in Nederland XS4all de enige grote consumentenprovider is die echt grootschalig IPv6 doet. Er zijn wel meer providers, maar die zitten in de zakelijke omgeving en zijn daardoor minder zichtbaar. Het is denk ik een teken aan de wand. Er moet meer IPv6 komen, ook vanuit de consumentenproviders.”

Meer over IP
“In projecten die voorbij komen en ook in zaken die we doen met zakelijke providers, zie ik steeds meer services langzaam naar IP gaan. Een voorbeeld daarvan is het Pinnen-over-IP , dat daarbij nog wel IPv4-gerelateerd is.”

Het verbaast van Uden dat er partijen zijn die zeggen dat IPv6 niet veilig is, terwijl bijvoorbeeld de bankenwereld er flink mee bezig is. “Ik ben er per definitie niet mee eens dat IPv6 niet veilig is. Dat is niet de waarheid. Als je IPv6 doet zonder firewall en netwerken aan elkaar koppelt, dan ben je inderdaad niet veilig. Exact hetzelfde heb je ook bij IPv4. Als daar mijn netwerk los hangt, is dat ook niet veilig. Dan krijg je nog mensen die zeggen ja, maar daarvoor heb je NAT , maar NAT is geen firewall en nooit bedoelt als firewall.”

Applicaties
“Als je naar bedrijven kijkt die internetapplicaties draaien, daar liggen wat meer kosten. Zij hebben vaak een portal en vanuit die portal worden verschillende applicaties bereikbaar gemaakt. Daar zal je dus wel moeten investeren, zodat de applicaties ook over IPv6 bereikbaar blijven.”

“Ik noem even een willekeurig voorbeeld, eentje waarvan ik echt weet dat ze via IPv6 bereikbaar zijn: Blokker. Dat is een consumentenorganisatie, die gewoon al heel lang over IPv6 bereikbaar zijn. En zo moeten er meer komen. Dat betekent dus ook dat het belang moet worden gezien om IPv6 aan de zetten. Dat die website dus over IPv6 bereikbaar is.”

Praten over IPv6
“Ongeveer een keer in de twee maanden is er een bijeenkomst van de IPv6 Taskforce. Daar wordt er een rondje gedaan, wie waar staat met IPv6. Daar geven een aantal partijen zover dat niet door concurrentie-informatie wordt verhindert hun status aan. Je ziet dat een aantal partijen dan heel duidelijk zijn, maar anderen de informatie een klein beetje onder de pet houden. Toch merk ik dat er heel open over wordt gesproken, binnen de IPv6 Taskforce Nederland. Ze zijn heel duidelijk bezig om IPv6 onder de aandacht te brengen, en om daarvoor de publiciteit te zoeken.”

IPv6 eind 2011
“Ik denk dat we nog steeds staan waar we niet willen staan. Ik denk wel significant verder dan waar we nu staan. Omdat er een aantal isp’s op korte termijn IPv6 aan willen zetten en ook willen gaan aanbieden aan hun klanten.”