Zoektocht naar een Cloud Management Platform

BIT was op zoek naar een Cloud Management Platform (CMP) dat makkelijk te beheren is en wat qua onderhoud niet een te grote belasting zou vormen op de dagelijkse werkzaamheden. Het CMP moest tevens flexibel zijn zodat het makkelijk te integreren is in onze reeds bestaande administratiesystemen. Tevens zochten we iets waarmee we een ‘virtueel datacenter’ konden bouwen, zodat we meer kunnen bieden dan het sec opleveren van wat servercapaciteit.

We hebben onderzoek gedaan naar een aantal bekende CMPs: OpenStack, Eucalyptus, oVirt en OpenNebula. Twee van deze kandidaten zijn uiteindelijk in een testomgeving opgebouwd: OpenStack en OpenNebula.

We zochten een platform dat ons niet limiteerde qua hypervisors. Op dit moment gebruiken wij Linux KVM, maar we willen de optie vrij houden om (ook) VMWare, XEN of Hyper-V hypervisors te ondersteunen met ons CMP. Dit is waarom oVirt al gauw afviel als kandidaat.

Met OpenStack hebben we aardig wat uitdagingen gehad voor we dit enigszins werkend kregen. Uiteindelijk bleek OpenStack voor ons niet te voldoen: Het werd duidelijk dat dit project zich nog in een te grote ontwikkelfase bevindt waardoor wij ons zorgen maakten over de stabiliteit van programmeerinterfaces en de ietwat onduidelijke toekomstplannen van OpenStack.

OpenNebula daarentegen werkte vrijwel meteen na installatie op een kleine uitdaging met Open vSwitch na welke door de OpenNebula developers snel is opgepakt. Met OpenNebula is het duidelijk hoe de zaken op het CMP met elkaar werken. De ‘KISS’-mentaliteit (Keep It Simple, Stupid) is door het hele project merkbaar.

Ondanks dat de ‘kern’ van OpenNebula natuurlijk complex is, wordt het grootste deel van het werk uitgevoerd door ‘drivers’ welke zijn geschreven in vertrouwde UNIX-talen als shellscript en Python. Voor onze systeembeheerders is dit snel te begrijpen in situaties waar ingrijpen toch noodzakelijk is.

OpenNebula biedt meteen al een aantal manieren om te ‘interfacen’ met het CMP. Een mooie website helpt bij het begrijpen van de basisconcepten: point-and-click die echt werkt. Daarnaast is er een Open Cloud Computing interface waarmee het CMP met eigen programmatuur kan worden beheerd.

Open Source Software is voor ons meer dan ‘gratis’ software. De vrije licensering maakt het eenvoudig diverse oplossingen en projecten te kunnen proberen zonder je druk te hoeven maken over licensering, maar fijner nog is de mogelijkheid de software aan te passen aan de eigen wensen en te kunnen meehelpen in het ontwikkelen van dit soort Open Source projecten.

Maar, Open Source maakt een project niet meteen succesvol! De manier waarop de ontwikkeling wordt gevoerd is van inmens belang, en hier lijkt OpenNebula precies de goeie weg te hebben gekozen: Transparant, gebruikergericht en de meningen van de gebruikers tellen echt mee waardoor het cliché “voor- en door gebruikers” hier echt op gaat. Wanneer de gebruikers op een positieve manier reactie krijgen op hun ideeën en opmerkingen voelen ze zich sneller betrokken bij het ontwikkelproces en ontstaat er een veel sterker ‘groepsgevoel’.

Samengevat, waarom wij voor OpenNebula kiezen:

  • Simpel, maar krachtig en flexibel Cloud Management Platform
  • Werkt ‘out of the box’
  • Simpel te onderhouden en te upgraden
  • Diverse programmeerinterfaces
  • Open Source Software zoals Open Source Software bedoeld is
  • Geweldige community

En waarom Open Source Software zo fijn is:

  • Broncode beschikbaar voor audits / eigen wensen
  • Je kan actief meehelpen in het ontwikkelen van projecten
  • Ontwikkeling is meestal sneller door meer (vrijwillige) ontwikkelaas.
  • Bij Open Source Software is het veel makkelijker en geaccepteerder om in contact te treden met auteurs waar dit bij commerciële bedrijven veelal onmogelijk is om ‘op niveau’ te sparren met de programmeurs.

Stafan Kooman werkt bij BIT, een zakelijke internet service provider uit Nederland, gespecialiseerd in colocatie en managed hosting. BIT levert de IT- en netwerk-infrastructuur aan kwaliteitbewuste relaties waarbij betrouwbaarheid en beschikbaarheid bij beiden voorop staat. BIT onderscheidt zich door gedegen kennis, jaren ervaring en praktische oplossingen.

Dit artikel verscheen op 14 maart 2014 in het Engels op de blog van BIT en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.

Op woensdag 26 maart organiseert OpenNebula een Techday in het datacenter van BIT voor en door gebruikers. De komende tijd zullen er meer evenementen en kennissessies georganiseerd. Op de website vanOpenNebula vind je hier meer informatie over.