1 op 3 servers komt uit de stal van fabrikanten met OCP productie

De meest recente rapportage van IDC over de servermarkt verdient de aandacht van de lezer. Mogelijk heeft hij al meegekregen dat er aan de top een verandering heeft plaatsgevonden. Dell heeft HPE van de eerste plaats verdrongen als het gaan om omzet in US$ en marktaandeel. Het andere nieuws is minstens zo spannend.

Iets lager in de ranking van de IDC telling staan de ODMs en “others”. In deze groep zitten de fabrikanten die ISP Today al geruime tijd volgt, omdat zij de producenten zijn van OCP systemen. De groei die ODM en “others” zien is echt indrukwekkend. In weerwil van wat sommigen willen doen geloven zijn “the usual suspects” in de top veel minder succesvol met OCP achtige systemen bouwen en uitleveren. Door vast te houden aan de eigen – ook zeer succesvolle – series en systemen kunnen Dell en consorten de bestaande klanten goed blijven bedienen. Waarom zouden ze dan overstappen op een OCP ontwerp wat niet anders is dan een echte universele white box?

Voor de gevestigde orde wordt het ook steeds lastiger over te stappen naar OCP, want Inspur en Wiwynn (om er maar twee te noemen) weten de OCP markt steeds beter te bedienen en daar het marktaandeel uit te breiden. De ODMs bij elkaar zijn – zonder Inspur, want dat ziet IDC als een aparte speler – mede door OCP, inmiddels ook groter dan de Dell en goed voor een kwart van de markt. Tel je Inspur, dat echt veel doet op OCP vlak erbij dan is 30% marktaandeel toe te schrijven aan bedrijven die echte OCP systemen maken.

OCP leek lange tijd maar een kleine onderstroom te zijn, maar dat is inmiddels duidelijk verleden tijd. We schuiven op naar een markt waar 1 op de 3 servers van de lopende band komt van fabrikanten die alles van OCP weten en er steeds meer ervaring mee opdoen. Het zal niet lang meer duren tot we in Nederland de eerste OCP datacenters of serverruimtes kunnen bewonderen. Mogelijk dat op de European OCP Summit in oktober te Amsterdam daar iets over verteld mag gaan worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.