100G biedt nieuwe mogelijkheden

Op woensdag 8 en donderdag 9 juni was het druk bij De Rode Hoed in Amsterdam, waar AMS-IX het MoreIP evenement organiseerde. ISP Today was benieuwd naar de trend in het groeiende internetverkeer.

Online diensten als Youtube en Netflix versturen dagelijks veel verkeer over het internet. Netflix is alleen al verantwoordelijk voor bijna dertig procent van al het Noord-Amerikaanse verkeer tijdens piekmomenten. Youtube live zal in de toekomst zorgen voor nog meer piekverkeer tijdens grote evenementen terwijl de online game community zal blijven vragen naar lage latency op het internet. Het aantal mobiele internet gebruikers zullen blijven groeien en meer gaan eisen; de eigenschappen van het internet over de telefoon moeten steeds meer in de buurt komen bij die van een internetverbinding van een computer. Mobile roaming zal goedkoper moeten worden vanwege Europese maatregelen waardoor telefoonproviders zoeken naar snelle verbindingen onderling. Om de groei van het internet niet in de weg te staan heeft de AMS-IX tijdens het MoreIP evenementdrie nieuwe diensten geïntroduceerd: 100G poorten, optioneel SLA en Inter-IPX.

Waarschijnlijk zullen providers, net als bij de komst van 10G poorten jaren geleden, massaal hun private peering verkeer weer over de AMS-IX sturen via deze 100G poorten en kan AMS-IX wederom een grote groei in het dagelijks te verwerken dataverkeer verwachten.De 100G poorten bieden providers de mogelijkheid om over te stappen van een multi-10G lag (portchannel) naar een enkele 100G poort. MRV zal als partner van de AMS-IX longhaule 100G WDM mogelijk maken. Hierdoor is het mogelijk op een lange afstand een 100G verbindingen te leggen tussen de AMS-IX en de provider over een gedeelde glasvezel.

Een optionele SLA kan worden afgenomen ter bescherming van de kwaliteit van de verbindingen (peer-to-peer) over de AMS-IX. Hierdoor kunnen afspraken geborgd worden richting de eindklant. De SLA is een soort verzekering waarbij AMS-IX bij het niet halen van de SLA zich verplicht tot een financiële compensatie.

De Inter-IPX dienst zal de opvolging zijn van het GRX model van de AMS-IX. Dit is een niet al te bekend onderdeel van de AMS-IX waar GPRS verkeer tussen providers wordt afgehandeld. IPX is een model voor het versturen van IP traffic tussen mobiele telefoonproviders en niet te verwarren met het oude IPX/SPX protocol. De Inter-IPX  dienst biedt standaard een SLA volgens de richtlijnen van de GSMA.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.