‘2017 wordt het jaar van IPv6’

Op donderdag 10 januari organiseerde de Internet Society (ISOC) de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst voor internetorganisaties. Daar spraken wij Iljitsch van Beijnum (IPv6 consultant) en vroegen naar zijn verwachtingen voor 2013.

Gebruik gestegen in 2012
Van Beijnum haalt de ‘IPv6 Launch’ aan op 6 juni 2012, wat volgens hem een groot succes was. “Sindsdien hebben heel veel van de hele grote website zoals Google, Yahoo en dergelijke IPv6 aangezet. Verder is het aantal gebruikers dat thuis of op het werk IPv6 heeft groter geworden. Google meet dat en in hun metingen zijn ze van begin 2012 met 0,4%, eind 2012 op 1% uitgekomen. Dus dat is twee en een half keer zoveel in een jaar.”

2013: IPv4
IPv6 is één van de standaarden waar mensen uit kunnen kiezen en van Beijnum blikt vooruit op 2013. “Iedereen zegt altijd: ‘IPv4 dat gaat nog heel lang mee’. Dat geldt voor 2013 zeker, maar dat heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. Ik denk dat IPv6 het weer heel goed zal doen in 2013, maar dat het nog een lange weg te gaan heeft voordat het echt alles over zal nemen.”

2017: IPv6
Van Beijnum denkt dat 2017 wel eens het IPv6-jaar zou kunnen zijn. Tot die tijd zullen we volgens hem in de hele vervelende situatie zitten, waar bij niet iedereen die het nodig heeft IPv4 kan krijgen terwijl ook nog niet iedereen overgaat op IPv6. “Dus dat je mensen hebt die op IPv4 zitten en mensen hebt die op IPv6 zitten, die niet met elkaar kunnen ‘praten’. Ik denk dat die groepen steeds groter zullen worden.”

IPv6 of niet?
“Wat ik hoop is dat de ISP’s allemaal IPv6 gaan aanzetten,” legt van Beijnum uit. “En zij die het nog niet kunnen, zeggen wat ze van plan zijn. En dat ze ook meer aan elkaar vertellen wat ze gaan doen. Wat je nu veel merkt is dat bijvoorbeeld Ziggo heeft gezegd ‘Eind 2012 gaan we IPv6 doen’. Het is nu 2013 en er is nog niets. Je weet gewoon niet wat ze doen als ze iets zeggen. Dus of het marketing-praat is of dat ze het echt gaan doen. Maar als ze iets gaan doen, dat ze technische details bekend maken.”

Tot slot hoopt van Beijnum dat ISP’s opener gaan zijn over wat ze met IPv6 van plan zijn. En dit meer gaan communiceren.


Interview door gastverslaggever Suzanne de Lange, marketing- en communicatiemedewerker bij Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.