3X domeinnaam nieuws

Deze week zijn ISP Today drie zaken rond domeinnamen opgevallen. Een in Nederland, een in Polen en in de VRC is ook iets gebeurt.

Nederland

Het kan geen enkele hoster in Nederland zijn ontgaan. Versio heeft gecommuniceerd over nieuwe tarieven en voorwaarden. Die boodschap en de manier waarop het is gebracht is bij een deel van de klanten in het verkeerde keelgat geschoten. Dat het bedrijf, of individuele medewerkers, daarna de ophef proberen te sussen is begrijpelijk. Zo te horen en lezen is ook dat niet overal goed aangekomen. Als je daarna als hoster ook nog eens de frontpage van Tweakers.net haalt dan weet iedereen dat er iets niet pluis is.

Van enige afstand ziet ISP Today hier de impact van onprofessionele communicatie. Of er nu 1% of 10% van de klanten opstapt is inmiddels niet eens meer van belang. Het bedrijf heeft gewoon schade opgelopen. Daarom doet iedereen er goed aan na te gaan of hij/zij in een vergelijkbare situatie kan belanden door het versturen van slecht nieuws voor een deel van de klanten.

Polen

In Polen speelt iets heel anders. De Poolse nic NASK PIB maakte bekend dat er eind Q3-2018 2.585.609 domeinnamen waren geregistreerd. Voor een groot land met twee keer zoveel inwoners als Nederland is dat een bescheiden aantal registraties. Toch heeft NASK alle reden om tevreden te zijn. Sinds Q2-2016 is het aantal registraties namelijk afgenomen. Een plus van +15.000 nieuwe registraties in het laatste kwartaal zou de ommekeer kunnen betekenen. Q2-2015 stond de teller nog op iets meer dan 2,71 miljoen registraties. Dus er is nog wel werk aan de winkel. IN het Engelstalige verslag van de NIC staat nog te lezen dat 2,46% van de registranten meer dan tien .PL domeinnamen op zijn/haar naam heeft staan, 67,51% neemt genoegen met een registratie. Het hamsteren van domeinnamen lijkt duidelijk geen Poolse hobby te zijn.

VRC

En tenslotte kijken we nog even naar de VRC. De registry voor “Dot Online” heeft aangekondigd de prijzen te verhogen. Het gaat daarbij om alle nieuwe registraties van deze IDN TLD. Het is geen prijsverhoging zoals Versio bekendmaakte. Deze Chinese partij verhoogt de prijs van omgerekend $7,88 naar $200. Dat is geen schrijffout, dat is een 25X verhoging.

Op dit moment heeft .在线 (xn--3ds443g) iets meer dan 48.000 registraties en daarbij gaat het in 72% van de gevallen om “parked domains” Het wordt beheerd door Beijing Tele-info Network Technology Co., Ltd. en goed voor 75% van alle registraties van het bedrijf dat nog 6 andere TLDs voert. Een zinnige verklaring is (in het Engels althans) niet te vinden. Over de kwaliteit van de communicatie kunnen we in dit geval dan ook geen oordeel vellen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.