4.4 miljoen .nl-domeinnamen

Gisteren was het precies 25 jaar geleden dat het .nl-domein in gebruik werd genomen. SIDN blikt terug op hoe het allemaal begon.

In 1986 verkreeg het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) het beheer over het .nl-domein en werd het .nl-domein daarmee het eerste actieve landendomein buiten de Verenigde Staten. In de eerste jaren gebeurde er nog niet veel met het .nl-domein. Het accent lag vooral op de ontwikkeling van technische systemen, regelgeving en procedures. Toen het aantal gebruikers van internet in Nederland sterk toenam, werd het noodzakelijk het registreren van domeinnamen professioneler te organiseren. In 1996 werd daarom SIDN opgericht.

Succesvol
Het .nl-domein heeft zich ontwikkeld tot het op twee na grootste landendomein ter wereld, na .de (Duitsland) en .uk (Verenigd Koninkrijk). Daarnaast is het een van de veiligste domeinen, zoals blijkt uit onderzoek door McAfee. Nederland heeft bovendien de op een na hoogste domeinnaamdichtheid per hoofd van de bevolking: 35 domeinen per 100 inwoners voor alle top level domeinen tezamen. Ook de lengte van .nl-domeinnamen is gemiddeld wat langer dan die van andere landen. Dat komt doordat in Nederland vaak een slogan of pay-off in een domeinnaam wordt verwerkt.

Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN: “In 1986 hadden de Nederlandse internet pioniers geen idee dat 25 jaar later 94% van de Nederlandse bevolking internet zou hebben. En dat we gemiddeld per maand ruim 39 uur online zouden zijn. Een leven zonder internet kunnen we ons niet meer voorstellen. We doen zaken via het internet, onderhouden er vriendschappen, vinden er een nieuwe baan, regelen vakanties en doen er onze boodschappen. En toch is het nog niet zo lang geleden dat alleen universiteiten een internetverbinding hadden om data uit te wisselen. Het is goed dat we ons realiseren hoe razendsnel die ontwikkeling is geweest. Omdat het iets zegt over wat ons nog te wachten staat”.

.nl in cijfers
•    Er zijn ruim 4,4 miljoen .nl-domeinen actief en er komen er elke dag 2700 bij. Na aftrek van de opheffingen is dit een groei van zo’n half miljoen per jaar.
•    38% van de .nl-domeinen is in handen van particulieren, en dat percentage neemt toe.
•    De .nl-domeinnamen worden geregistreerd via zo’n 1900 registrars die daarnaast diensten als webhosting en e-mail aanbieden.
•    De langste .nl-domeinnamen bevatten 63 tekens, zoals de decimalen van het getal π: 141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.nl.
•    Alle 2-tekens-lange .nl-domeinnamen zijn geregistreerd (het zijn er 1.296). Ongeveer de helft van de 3- tekens-lange .nl-domeinnamen zijn geregistreerd (25.151 van de 47.952).
•    De gemiddelde lengte van een .nl-domeinnaam is 13 tekens.
•    Elke 5 jaar (ongeveer) neemt de gemiddelde lengte met 1 karakter toe.   
•    De gemiddelde leeftijd van een .nl-domeinnaam is 4 jaar.
•    96,4% van de .nl-domeinnamen is geregistreerd door Nederlandse bedrijven/personen. De rest is verspreid over 174 andere landen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.