5 miljoenste .nl-domeinnaam in zicht

In 2011 zijn er 607.265 .nl-domeinnamen bijgekomen, blijkt uit cijfers van SIDN. Volgens de beheerder van het Nederlandse top level domein is dat een forse toename (14,5%) ten opzichte van 2010 en komt de 5 miljoenste domeinnaam rap in zicht.

Volgens SIDN bevestigd het hun constatering dat de economische omstandigheden in Nederland de vraag naar .nl-domeinnamen vooralsnog niet negatief beinvloeden. Roelof Meijer, Algemeen Directeur van SIDN, benadrukt de samenwerking met de 1.800 .nl-registrars die op dit moment in Nederland actief zijn. “Zij durven ook in deze economisch onzekere tijden te investeren, met uitstekende prestaties tot gevolg.”

Stijgende lijn
“Het gaat inderdaad goed met de .nl-extensies!” vertelt Vera Holweg, assistent Teamleider Operations bij Byte Internet, aan ISP Today. “Op twee andere landen na is .nl de grootste ‘country TLD‘ die er is, dat is dus heel netjes voor zo’n klein land. Ook wij hebben in 2011 meer .nl-domeinnamen geregistreerd. Het is blijkbaar een sterk domein! Sinds 2009 zien we een constant stijgende lijn, dus ik verwacht dat het aantal registraties van .nl-domeinen ook na de mijlpaal van 5 miljoen nog zal doorstijgen.”

Impulsaankopen
Ook Dennis Wijnberg, commercieel manager bij Oxilion, bevestigt de toegenomen groei in 2011. “Mensen registreren vooral steeds makkelijker, doordat papieren contracten niet meer noodzakelijk zijn. Dat maakt het samen met de kosten toegankelijk voor impulsaankopen en voor het preventief beschermen van ideeën.”

Groei in 2012 minder sterk
“Wij zien een lichte groei in het aantal .nl domeinnamen,” geeft Henri Udding, accountmanager bij AS Hosting, aan. “De groei wordt naar mijn mening veroorzaakt doordat het .nl-domein steeds toegankelijker wordt en bedrijven het voordeel er meer van inzien. Het .nl-domein zal nog zeker een sterke groei tegemoet zien, maar ik denk niet dat we in 2012 weer een groei van 14.5% gaan zien. Onze focus gaat dit jaar dan ook uit naar Hosted Desktop en niet meer zozeer naar domeinnamen.”

8-10 miljoen .nl-domeinen
“Wij hadden eind 2010 bijna 70000 .nl domeinen onder beheer en eind 2011 zijn we gegroeid naar 150000,” vertelt Arno Vis, CEO van Openprovider. “De mijlpaal is enorm belangrijk als je het succes van .nl afzet tegen andere registries van vaak veel grotere landen. De Nederlandse registrar community is enorm actief en succesvol.” Vis denkt dat de groei nog wel geruime tijd door zal gaan. “In Nederland zijn meer mobiele telefoons dan het aantal mensen dat we hebben. Dus als je het aantal domeinnamen afzet tegen de omvang van de bevolking en het aantal mobieltjes dan denk ik dat een groei naar 8-10 miljoen domeinen de komende 5 jaar zeker mogelijk zou moeten zijn. Ik denk dat iedere Nederlander minimaal een eigen domeinnaam zou moeten hebben, al dan niet gekoppeld aan een eigen e-mailadres en bijvoorbeeld een sociale media pagina.”

“Daarnaast zie ik dat de markt in rap tempo volwassen aan het worden is,” geeft Vis aan. “Ik vermoed dan ook dat op de langere termijn een 5-tal grote registrars zullen overblijven die 60-80% van de .nl domeinnamen beheren. Daarnaast denk ik dat er een paar honderd registrars die specifieke niches van de markt bedienen een belangrijke rol blijven vervullen maar kwa marktaandeel tussen de 20% en 40% zullen hebben. Nu heeft de grootste registrar minder dan 8% marktaandeel. Dus naast groei van de totale markt zal de markt zelf ook heel erg gaan veranderen. Dat is trouwens een goede ontwikkeling willen we de concurrentie met de buitenlandse competitie blijven kunnen volhouden.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.