5G gaat gepaard met onzekerheid en zelfs paniek

Over 5G is op ISP Today tot op heden erg weinig geschreven. Er is kennis van veldproeven in binnen- en buitenland. Contacten met leveranciers worden via de uitgever warm gehouden, meer dan dat is er nog niet te melden. Tot vandaag.

Wie dinsdag middag Golem heeft bezocht zal hebben gezien dat daar iets over 5G staat. Het is de melding dat men zich in het VK zich serieus zorgen maakt over de rol van Huawei. Het blog spreekt van “spionnen paniek” en wijst op de grote rol die Huawei nu al speelt in de telecomsector. BT en anderen leunen zwaar op de technology van de multinational uit Shenzhen. Te zwaar beweerde GCHQ al eerder dit jaar. Nu is daar nog een stap verder in gezet. Golem verwijst naar een artikel in de Financial Times (betaalmuur). Daarin zou staan dat GCHQ en het ministerie dat verantwoordelijk is voor telecom zaken een gezamenlijk schrijven hebben opgesteld dat naar alle bedrijven gaat die iets met 5G doet of wil gaan doen. In de brief wordt aangekondigd dat de twee de gehele supply chain van de ontvanger gaan controleren met het oog op kritische infrastructuren en de nationale veiligheid.

Na de Australische beslissing Huawei voor 5G de deur te wijzen en de Amerikaanse dreigementen en veto’s is de strijd nu overgewaaid naar Europa. Waar de Britten de ongerustheid op baseren en of er inderdaad gestuurd wordt op het effectief uitsluiten van Chinese ondernemers blijft nog even onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de EU lidstaten hier een fors probleem mee aan de voordeur hebben. Huawei is immers in tal van EU landen (ook in Nederland!) nadrukkelijk aanwezig als netwerk leverancier.

Dat is nu uiteraard voor andere zaken dan 5G. Maar wat staat er te gebeuren als de toegang tot die markt wordt beperkt. 5G is meer dan alleen een opvolger van 4G en connectiviteit voor consumenten. 5G zal juist ook voor zakelijke en industriële communicatie een grote rol gaan spelen. Het zijn niet alleen de telecomaanbieders en system integrators die met 5G te maken krijgen. Ook datacenters en providers gaan er iets van merken. Dan wordt het toch wel erg vervelend als van een merk een deel van de hardware minder wordt vertrouwd. Blijft het daarbij of wordt dan ook de andere hardware gewantrouwd of zelfs afgeraden.

Het is een ontwikkeling die we niet eerder hebben meegemaakt. Evident onveilige hardware of lekke hardware, daar kunnen de meeste lezers zich wel iets bij voorstellen. Maar merken dat een deel van het portfolio van een fabrikant op een soort van zwarte lijst komt te staan en dat je daar schijnbaar beter van af kunt blijven is een heel ander verhaal. De onzekerheid zal de komende tijd verder toenemen en Den Haag (niet Brussel, want het gaat over de nationale veiligheid) uiteindelijk dwingen een signaal af te geven.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.