6 Britten tot ruim 35 jaar cel veroordeeld wegens exploiteren fake overheidswebsites

Na het overzicht eerder deze week over het aantal Nederlandse vonnissen over domeinnamen kijken we nu naar het eiland aan de andere kant van de Noordzee. Deze week werden de vonnissen bekend gemaakt in een langlopende zaak tegen website scammers.

Niet zo maar een scam

In Nederland zagen we in 2014 diverse lieden veroordeeld worden wegens het imiteren van bekende webshops. Dat soort scams is helaas aan de orde van de dag. Het is niet waar de Britse veroordelingen door komen. Daar zijn 6 eilandbewoners veroordeeld wegens het op grote schaal imiteren van overheidswebsites. De bende heeft tussen januari 2011 en november 2014 websites ontwikkeld en gehost voor alle mogelijke documenten die online kunnen worden aangevraagd. Websites voor het aanvragen van lokale parkeervergunningen en rijbewijzen waren een deel van het aanbod. Een ander deel bestond uit websites waar zogenaamd toeristenvisa voor de bekende vakantiebestemmingen konden worden aangevraagd.

Honderdduizenden slachtoffers

Elk van de websites moet er goed genoeg hebben uitgezien om honderdduizenden bezoekers te trekken en tot betaling te laten overgaan. De visa en dergelijke werden geleverd, maar de tarieven die men hanteerde waren een veelvoud van wat op de echte sites werd gevraagd. De bende opereerde quasi als bemiddelaar van de aanvragen. Dat is iets dat bij vakantie documenten wel vaker voorkomt (ook Nederlandse reisbureaus bieden visa services). Dat het bij parkeervergunningen en rijbewijzen ook mogelijk is zou een typisch Brits verschijnsel kunnen zijn.

They knowingly misled hundreds of thousands of consumers into paying more than they needed for a number of government services including new or replacement passports, visas, birth and death certificates, driving licences, driving tests, car tax discs and the London Congestion Charge. (bron)

De paar artikelen in de Britse pers die hier over tot gisteren zijn verschenen spreken van een professionele organisatie die meerdere rechtspersonen had opgericht om onzichtbaar te blijven, veel investeerde in de seo rankings en dergelijke.

Een verklaring waarom ze drie jaar ongestoord hun gang konden gaan ontbreekt. Het doet vermoeden dat de kennis en prioriteiten van de Britse autoriteiten elders liggen. Dat moet wel, want het is uitgesloten dat bij de omvang van deze fraude – het gaat over GBP 37 miljoen! – niet tot een tsunami van klachten heeft geleid. De leider van de bende heeft 104 maanden celstraf opgelegd gekregen, daar boven op komt nog eens 20 maanden van een eerder voorwaardelijke straf wegens een andere fraude. De andere bendeleden hebben tussen de 3 en 5 jaar celstraf voor de boeg.

Een vergelijkbaar type fraude rond overheidsdiensten is in Nederland tot zover nog niet eerder voorgekomen. Mogelijk komt dat omdat hier de burgers alerter zijn dan wel nog sneller en luider klagen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.