6 juni: wereldwijd IPv6 altijd aan

Woensdag 6 juni 2012 is uitgeroepen tot wereldwijde IPv6 lanceringsdag. Dat maakte de Internet Society gistermiddag bekend. Op die dag is het de bedoeling dat grote internet service providers, fabrikanten van netwerkapparatuur en webbedrijven van over de hele wereld permanent IPv6 gaan ondersteunen en aanzetten.

Lab experiment
Het event is bedacht naar aanleiding van de Wereld IPv6 Dag, vorig jaar gehouden op 8 juni. Het organiserende Internet Society ziet de lanceringsdag als belangrijke mijlpaal voor een wereldwijde implementatie van het nieuwe internetprotocol. Ze willen af van het ‘Lab experiment’-label.

Altijd aan
“Dit event bouwt door op de IPv6 Dag die we vorig jaar hebben georganiseerd,” vertelt Michiel Leenaars, directeur van Internet Society Nederland. “Die dag was een testdag, waarvoor van tevoren nog veel koudwatervrees bestond. Het succes van die dag zat hem uiteindelijk in het feit dat heel veel grote ISP’s en andere internetbedrijven meededen. Met het opraken van IPv4 halverwege dit jaar, zal 6 juni 2012 echt het moment zijn om IPv6 voor altijd aan te zetten. We hopen en verwachten dan ook dat zich bij deze dag zoveel mogelijk Nederlandse ISP’s en dienstaanbieders aansluiten.”

Standaard IPv6 voor nieuwe abonnementen
Eén van de Nederlandse ISP’s die tussen de participerende partijen staat is XS4ALL. “Ons netwerk is voor een groot deel al dual stack, dus zowel IPv4 als IPv6,” vertelt Timo Hilbrink, netwerkbeheerder bij XS4ALL. “Momenteel werken we onder andere nog aan het geschikt maken van de hosting platformen. World IPv6 Launch concentreert zich voornamelijk op de eindgebruikers en de verbindingen die zij maken. We streven er dus ook naar op die dag zoveel mogelijk van onze klanten via IPv6 online te hebben. Dat doen we onder andere om voor die tijd al standaard IPv6 aan te zetten voor alle nieuw aan te sluiten abonnementen.”

“Uiteraard is het belangrijk dat zoveel mogelijk ISP’s mee doen,” geeft Hilbrink aan. “Want zo kunnen we er voor zorgen dat de hardware- en software leveranciers zich er van bewust worden dat er vraag naar is uit de markt.”

Planning meeste ISP’s eind 2012
Erik Huizer, Managing Director Information Society bij TNO, hoopt dat alle Nederlandse consumenten- en zakelijke internet service providers met de lancering mee doen. “Ik ken de plannen van de meeste ISP’s en die richten zich meer op eind 2012 en zullen niet zomaar van die planning afwijken om 6 juni te halen. Enkele halen dat wel en zullen dus wel op 6 juni  lanceren.”

Volgens Huizer kent ook IPv6 kinderziektes. “Die moeten boven tafel komen en worden opgelost. Dat kan alleen als we het ook gaan gebruiken.” Daarom is de belangrijkste boodschap die Huizer voor de Nederlandse ISP-community heeft: “Doe mee met wat je al hebt aan operationele IPv6, leer van de operationele situatie en verbeter je uitrol gaandeweg. Alleen in operationele omstandigheden kun je IPv6 goed onder de knie krijgen. Alles wat ISP’s kunnen bieden helpt klanten (bedrijven, gemeentes, overheid etc.) om zich voor te bereiden op IPv6. Zonder dienst van de ISP moeten die klanten wachten met testen en dus voorbereiding.”

Wil je als ISP of fabrikant van netwerkapparatuur meedoen met de lanceringsdag, dan kan je je aanmelden op de speciale website: http://www.worldipv6launch.org/

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.