95 pagina’s om de cloud uit te leggen – kan dat niet anders?

stapel-rapportenNee, dat is niet de lengte van dit artikel. Als dat het wel zou zijn is niemand op tijd in de PTA aanwezig om de opening van HostingCon EU mee te maken. Waar het wel naar verwijst is een event dat vorige week door Microsoft werd gehouden. Een groot deel van de top was ingevlogen om het grootste handelsblok, de EU en de in potentie ook de grootste cloud klanten te overtuigen hoe goed cloud volgens Microsoft wel niet is.

De missie begon in Dublin, een dat laters was Berlijn aan de beurt, dat zijn ook de plekken waar Google, Salesforce en al die ander grote Amerikanen Points of Presence onderhouden. Daar moet je schijnbaar zijn om gezien te worden (door zowel Europese pers als politiek). CEO Nadella stond dus in Dublin en daarna Berlijn op het podium om indirect een miljoenenpubliek toe te spreken. De boodschap was betrekkelijk simpel: aan de cloud gaan betekent welvaart voor burgers en bedrijven. En dat kan alleen op basis van vertrouwen, verantwoording en participatie. Inderdaad, precies gekozen woorden om in het geval van Duitsland de minst cloud minded economie van Europa te paaien. En er werd nog een schepje bovenop gedaan: een bedrag van 2,7 miljard (Euro of Dollar?) werd genoemd. Dat is de waarde van de investeringen die de afgelopen 12 maanden in clouddatacenters zijn gedaan. Duitsland (middels de bekende deal met Deutsche Telekom) stond vooraan de rij van cases om dat te illustreren, gevolgd door Oostenrijk en Finland. Nederland (omschreven als “Amsterdam”?) werd evenals Dublin ook genoemd. We zijn schijnbaar bestaande locaties en die komen op de twee rij.

Die 95 pagina’s dat is de omvang van de Duitse versie van het document dat de visie van meer geluk, welvaart et cetera omschrijft. Het is alleen al door de omvang geen whitepaper of position paper. Voor een echt boek is het echter te dun en voor een brochure weer veel te dik. Bij een eerste blik op de literatuurlijst van “A Cloud for Good” viel op dat Microsoft zich zelf best wel veel citeerde. Mocht je een uurtje over hebben dat kun je het via deze link (de Engelse versie) downloaden. Vooralsnog is het niet iets dat in Nederland snel door een andere cloud partij zal worden geimiteerd. De markt hier lijkt ons te ver ontwikkeld om nu nog met een dergelijk lijvig werk te moeten worden bewerkt. Het informeren op basis van echte cases en bestaande vergelijking spreekt de Nederlander in de regel veel meer aan.

Wat dat betreft is het te hopen dat op HostingCon zo direct er meer informatie wordt gedeeld op basis van woorden dan van slides en brochures.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.