AAA – Alibaba, Azure en AWS

We hebben deze week de cijfers van drie multinationals voorbij zien komen die ook cloud diensten aanbieden. Wat valt er te zeggen over de cloud prestaties van het Chinese Alibaba, Microsoft en Amazon?

Alibaba

De kwartaalcijfers van Alibaba zijn door de beurs goed ontvangen. Beleggers hebben gezien dat het bedrijf $41 miljard (dat is evenveel als het GDP van Litouwen!) heeft uitgegeven om het portfolio te verbreden en voor marketing en sales activiteiten en vonden dat een goede ontwikkeling. Die verbreding is ook hard nodig omdat Alibaba bij andere diensten (vooral “media”) forse tegenwind ondervindt.

Aan de inkomsten kant, specifiek bij cloud diensten te maken is het verhaal anders. Alibaba geeft aan het afgelopen kwartaal $962 miljoen omzet uit de cloudplatfomen te hebben gehaald. Ten opzichte van een jaar is dat een plus van 84%. Beide cijfers zijn indrukwekkend, maar iedereen ziet dat de achterstand op AWS nog steeds heel erg groot is. Azure is een ander verhaal – Alibaba zou volgens de laatste cijfers net over de helft van de Azure omzet zitten (zie hieronder). De ambitie de grootste cloud aanbieder te zijn is nog steeds aanwezig en ambitieus. Een plek in deTop3 komt echter wel snel in zicht.

Azure

Microsoft heeft ook kwartaalcijfers gepresenteerd en die zijn lastig te ontrafelen. De cloud omzet zit in een breed cluster, de resultaten van dit kwartaal zijn niet zonder meer te vergelijken met die een jaar geleden, omdat de fiscale regels zijn veranderd. Redmond stelt dat de omzet voor “Server products and cloud services “ $1,6 miljard waren het vorige kwartaal. Dat dus bijna het dubbele van Alibaba, maar het is appels met peren vergelijken. Redmond telt o.a. ook server en SQL licenties mee. Dat het 76% Azure omzet groei noemt is overigens niet door de beurs in dank afgenomen. Iedereen ziet dat het lager is dan Alibaba en een jaar geleden was er nog een plus van 98% te melden.

AWS

En dan is er nog AWS, dat gisteren nabeurs de kwartaalcijfers bekend maakte. De verwachting vooraf was dat de cloud activiteiten – net als die van Azure – een groeivertraging zouden laten zien. Wat er met het aandeel na de bekendmaking gebeurde is opmerkelijk. Amazon deed het beter dan handel had ingeschat, maar verloor wel 5%. Reden daarvoor is de combinatie van hogere investeringen (om Alibaba bij te houden?) en de gematigde vooruitzichten voor het lopende kwartaal.

Veel belangrijk voor ISP Today is echter dat een kerncijfer voor AWS: de omzet groei. Die groei bedroeg 45%. Dat is nog steeds een score waar elke ondernemer trots op mag zijn, maar dat de twee andere genoemde partijen harder groeien is een signaal dat de lezer niet mag zijn ontgaan. Wat ook opvalt bij de bestudering van de cijfers is dat AWS de marge het afgelopen kwartaal 2 procentpunten zag afnemen.

De positie van nummer 1 cloud aanbieder is vooralsnog niet in het gedrang. Maar niemand kan met deze cijfers en ontwikkeling beweren dat de cloud koek is verdeeld. Deze markt is nog volop in beweging en dat is maar goed ook.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.