Aantal .nl-registrars blijft dalen

Uit de maandelijkse statistieken van SIDN blijkt dat de dalende trend van het aantal .nl-registrars zich blijft voortzetten. In augustus 2009 waren er nog 2072 registrars actief en in juni 2011 waren er nog 1858 over.

“Dit is al een tijdje aan de gang,” aldus Erik Logtenberg, voorzitter van de Vereniging van Registrars. “Er is een relatief groot aantal registrars die maar heel weinig domeinnamen bezitten. Het gaat dan om een, twee of drie domeinnamen. Deze partijen kiezen er nu voor hun domeinnamen bij een gespecialiseerde registrar onder te brengen.”

“Wij hebben de dalende trend ook waargenomen en hebben dit ook onderzocht onder oud-registrars,” vertelt Michiel Henneke, Markting Manager bij SIDN. “Uit dit onderzoek bleek dat vooral specialisatie een rol speelt. Bedrijven keren terug naar hun core business. Veel zijn dus nog wel steeds het bij .nl-domein betrokken, maar besteden hun domeinnamen uit. Daar staat tegenover dat er ook nieuwkomers zijn, zoals bijvoorbeeld de grote gespecialiseerde buitenlandse registrar GoDaddy.”

Henneke denkt dat het aantal registrars waarschijnlijk nog wel even blijft dalen. “Maar zoals je aan de statistieken kan zien, daalt het aantal niet heel hard. Grote en kleine spelers die domeinregistratie tot hun kerntaak beschouwen, vinden het belangrijk om daarvoor het .nl-registrarlogo te voeren. En het grote registrarkanaal heeft de afgelopen jaren veel voordeel gebracht. Deze dynamiek is goed voor de markt.”

Volgens de statistieken zijn er 4.513.620 .nl-domeinnamen geregistreerd en zijn er in juni effectief 26.729 nieuwe bij gekomen. Omdat er in juni relatief veel opheffingen waren, is deze groei fors minder dan aan het begin van dit jaar.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.