“Adblockers zijn de oorzaak van website crypto mining”

In het kader van: je moet maar durven. Check Point heeft de afgelopen dagen her en der in de wereld een bericht verspreid over de overlast door crypto mining via websites. Dat er aandacht wordt gevraagd voor deze vorm van overlast lijkt terecht. De manier waarop dat gebeurt is minder voor herhaling vatbaar.

Zoals elk onderzoek of blogpostje dat wordt gebruikt als persbericht begint ook Check Point met het noemen van cijfers. Cijfers vallen op en helemaal als ze vergezeld gaan van stevige uitspraken. CP spreekt van “crypto miners affect 55% businesses worldwide”. Dat zou je kunnen vertalen met “55% van de wereldwijde business heeft last van crypto miners”. Waar het daarbij om gaat is dat de gebruiker niet in de gaten heeft dat hij/zij meedoet aan het minen van cryptomuntjes. CP spreekt over top websites, filesharing sites en video portalen als de plekken waar deze malware actief is.

Tot zover is er weinig aan de hand, al kun je vraagtekens zetten bij de suggestie dat worldwide business zo makkelijk te linken is aan  top websites, filesharing sites en video portalen. Het wordt echter een ander verhaal door de verklaring die CP geeft. Die is onthutsend simpel. Omdat adblockers steeds meer in omloop zijn lopen de advertentie inkomsten van websites terug. Die moeten ander vormen van inkomsten vinden en daarvoor is crypto mining schijnbaar het gangbare en veelgebruikte antwoord.

Dit is om twee redenencomplete onzin. Het serveren van advertenties – hoe hinderlijk ook – is legale business. Het plaatsen en activeren van scripts waardoor er op de PC van website bezoekers naar hartelust gemined kan worden is dat niet. Voor wie denkt: “daar is toch al eens eerder over geblogged” linken we nog even naar een relevant artikel van Arnoud Engelfriet. Teneur: ja het zou moeten kunnen mits van te voren aangekondigd, expliciete instemming verkrijgen et cetera. En dat gebeurt dus niet. De quote van CP “While some of this activity is legal and legitimate“ is een slag om de arm die trouwens verder niet wordt uitgelegd. Daarmee gaat het betoog van CP over crypto mining al wankelen.

De andere reden waarom het betoog rammelt is dat de website bezoeker als feitelijke veroorzaker van de overlast wordt neergezet. Hij/Zij is immers de persoon die adblockers installeert. Het staat er nog net niet met zoveel woorden, maar CP lijkt te suggereren dat de genoemde vormen van crypto mining de schuld van internetgebruikers zijn.

De aandacht trekken door een prikkelende quote of stelling te gebruiken is niet erg. Ook voor vendoren van security diensten moet dat kunnen. Wat echter niet door de beugel kan is suggesties doen op het niveau dat appels met peren worden vergeleken en dat opzettelijk de rol van slachtoffer en schuldige wordt verwisseld. Dat is het type FUD waar niemand in de sector op zit te wachten.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.