Admin stal voor 2mln uit datacenter

Een systeembeheerder heeft uit een zwaarbeveiligd datacenter van KPN voor ruim 2 miljoen aan netwerkapparatuur van Cisco gestolen. Hij verkocht dit vervolgens door aan een heler. Het OM eist 3,5 jaar cel. De rechter doet binnenkort uitspraak.

Webwereld schrijft dat uit onderzoek van de FIOD blijkt dat Patrick S. Niet de enige KPN-medewerker in het bewuste datacenter is die bijverdiende met het verduisteren van hardware, maar wel de belangrijkste. Webwereld meldt verder dat hij de ontvreemde Cisco-spullen voor 900.000 euro zou hebben verkocht aan handelaar Cor V. (29) in Hoogeveen, die het vervolgens met 500.000 euro winst verder doorverkocht.

Volgens het Financieele Dagblad kon Patrick S. met zijn ‘bijbaantje’ flink de bloemetjes buiten zetten: hij heeft verschillende BMW’s, de kasten puilen uit van merkkleding en in elke kamer, inclusief de babykamer, hangen enorme lcd-schermen.

“De beveiliging van dat datacenter is dan niet op orde geweest”, reageert Alex Bik technisch directeur van BIT. “Slordig dat dit over een langere periode heeft plaatsgevonden.”

Voorraad
Bik vermoedt dat de gesloten apparatuur voorraad in doos moet zijn geweest. “Als iets in doos zit, is het natuurlijk veel makkelijker te verkopen en heeft het veel meer waarde. Wij hebben geen 2 miljoen aan voorraad, maar enkele tonnen halen we wel. Voorraad-apparatuur is bij ons altijd aangesloten, zodat we het kunnen monitoren en er ‘alarmbellen’ afgaan als er iets mee aan de hand is.”

Strenge controle
Eigen personeel kan met de juiste bevoegdheden natuurlijk altijd rottigheid uithalen, verklaart Bik verder. “Maar we komen er altijd achter. Er is bij ons een strenge controle en onze datacenters zijn volgens de ISO 27001-norm gecertificeerd. Gegevens worden gelogd in het monitoringsysteem, er zijn videobeelden beschikbaar, er is biometrische controle, taken van het personeel zijn gescheiden en onze werknemers hebben een verklaring omtrent gedrag.” Volgens Bik zijn dit de zaken die zorgen dat de beveiliging van een datacenter goed op orde is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.