.AI staat voor Anguilla, het eiland dat domeinnamen via een veiling aanbiedt

Met het oog op een IoT publicatie van Channel Connect, dat dezelfde eigenaar heeft als ISP Today, kwam de laatste dagen diverse keren het begrip AI voor. Artificial Intelligence. Als twee letterige afkorintg geschreven lijkt het op een TLD. En dat klopt, .AI verwijst naar Anguilla en daar valt zowaar iets over te vertellen.

De regering van Anguilla heeft namelijk ook in de gaten dat het op een leuke bron van inkomsten zit. Het mini staatje, verplicht onderdeel van het VK en iets meer dan 13.000 inwoners, ziet dat er steeds meer vraag komt naar .AI. De registratie daarvan wordt al door een dozijn globale registrars aangeboden. Als het over .AI gaat hebben die er vooral belang bij dat er zoveel mogelijk nieuwe namen bijkomen. De verhandeling ervan, na registratie, is voor de registrars waarschijnlijk minder belangrijk.

Wat helemaal buiten de scope valt is de handel in vervallen domeinnamen. Dat is een issue dat bij elke TLD steeds belangrijker wordt. Deels is het opnieuw inzetten van vervallen namen voor criminelen een handige en effectieve manier om de activiteiten te kunnen uitvoeren. Die namen hebben immers langer trackrecord en zijn voorheen in de regel niet opgevallen. Slecht afgestelde spamfilters en niet oplettende internetters zijn zo makkelijk te misleiden. Dat daar tegenwoordig steviger tegen wordt opgetreden is iets dat de lezer wel bekend zal zijn.

De andere reden waarom vervallen domeinnamen meer in de schijnwerpers staan is omdat ze geld waard zijn en het opnieuw beschikbaar stellen lastiger is dan gedacht. Op elke methode is kritiek mogelijk. Ook het model waarvoor Anguilla heeft gekozen. Toch is het een methode die een belangrijk voordeel heeft: iedereen maakt kans. Er is namelijk gekozen per direct alle vrijgekomen namen via een veiling beschikbaar te stellen. Geïnteresseerde partijen moeten verplicht US$100 als borg storten (0f de tegenwaarde in Bitcoin!) en in in ruil daarvoor mogen ze elke 4e vrijdag van de maand meedoen met de veiling. De hoogste bieder wint en per naam moet er nog een $100 voor registratie kosten betaald worden. Elke naam wordt 10 dagen aangeboden, dus dat sluit uit dat alleen bewoners in de zelfde tijdzone een voordeel hebben.

De kans dat het eiland, een bovenbuur van Sint Maarten, binnenkort nog eens op ISP Today voorbij komt is trouwens gering.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.