Alibaba cloud groei harder dan AWS

Het is op ISP Today al eerder genoemd: wat zich precies op het gebied van housing, datacenters en cloud in de VRC afspeelt blijft lastig te doorgronden. Het aantal bedrijven dat cijfers publiceert op een voor ons herkenbare manier is beperkt. Wat er wel bekend raakt is derhalve waarschijnlijk niet meer dan het topje van de ijsberg.

Alibaba behoort tot een van de weinige bedrijven die wel regelmatig en in het Engels publiceren, dat is de logische consequentie van de Amerikaanse beursnotering. We weten ook dat het een concern is met een grote cloud tak. Hoe groot precies is en hoe hard die tak groei is vorige week weer bekend gemaakt. In het afgelopen kwartaal was de cloud omzet omgerekend $314 miljoen. Dat komt overeen met ene Y-to-Y groei van 103% (PDF).

Alibaba vs AWS

Die cijfers moet je even afzetten tegen wat AWS eveneens vorige week liet zien: $3,66 miljard en een Y-to-Y van 43%. Voor wie daar uit haalt dat Alibaba slechts 10% van de AWS omzet draait is er slecht nieuws: drie jaar geleden was het nog maar 6%. Met andere woorden daar is iemand betrekkelijk onopvallend bezig het grote gat te dichten. Dat doet Alibaba op tal van manieren, meer ARPU en meer klanten. Afgelopen kwartaal werden er bijna nieuwe 100.000 betalende B2B cloudklanten opgetekend, in vergelijk met een jaar geleden zijn het er 361.000 meer. Dat zijn best indrukwekkende cijfers, als je ze verder doorneemt zie je er iets in dat we AWS nog niet hebben zien doen: Alibaba koopt cloudaanbieders over en integreert ze in het eigen platform. Tenslotte is er nog iets aan de hand met de AWS cijfers – die groei vlakt toch er toch echt af. +43% blijft een fantastische score, maar het was een jaar eerder nog +69%.

En dan te bedenken dat tot een paar jaar geleden tal van zich zelf IT marktanalisten noemende personen er alles aan deden ons voor te bereiden op een AWS-only wereld. AWS blijft heel groot, maar niets wijst er op dat het op wereldschaal een monopolist wordt en dat is maar goed ook.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.