Alibaba – de nieuwe cloudgigant?

alibaba-logoGistermiddag Nederlandse tijd maakte de Chinese onderneming Alibaba de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. Het bedrijf heeft een notering aan de Amerikaanse beurs Nasdaq en moet daarom cijfers laten zien die voldoen aan de Amerikaanse eisen. Voordeel daarvan is dat er redelijk wat details zichtbaar worden.

Hierdoor zijn we, voor het eerst sinds de aankondiging eerder dit jaar dat het bedrijf naast een groot online handelsplatform ook een cloud aanbieder van wereldniveau wil zijn, in staat te zien hoe dat laatste verloopt. Antwoord dus op de vraag: hoe succesvol is een Chinees bedrijf op de mondiale markt als het gaat om clouddiensten?

De omzet van alle concernonderdelen opgeteld was afgelopen kwartaal $3,48 miljard, dat komt overeen met +32%, een bijzondere sterke groei dus. Clouddiensten dragen daar $102 miljoen aan bij en dat is zelfs +128%. Beide cijfers zijn echt heel mooi. Maar zet ze eens af tegen Amazon (natuurlijk niet zomaar gekozen, Alibaba baseert zich meer op Amazon/AWS dan op enig ander bedrijf) en je ziet toch wel een verschil. Amazon rapporteerde eerder een kwartaal omzet van $22,7 miljard, AWS droeg daar $1,57 miljard aan bij. Snelle rekensom AWS was bijna 7% van de Amazon omzet, bij Alibaba loopt te teller richting de 3%.

Dankzij de publicatie van de cijfers kunnen we ook iets dieper inzoomen op de cloud omzet. Dat levert een zeer interessante quote op: “The increase was primarily due to an increase in the number of paying customers and also to an increase in their usage of our cloud computing services”. Dit kun je maar op één manier lezen: van een sterke groei van het aantal klanten was het afgelopen kwartaal geen sprake.

Conclusie: Alibaba groeit, het groeit zelfs heel erg hard. Maar als het om clouddiensten gaat zijn er voldoende indicaties dat het bedrijf op dit moment niet in staat is bestaande klanten bij de andere grote cloudproviders weg te kapen te nemen. Een cloudgigant is het dus nog niet. Vanwege de Europese ambities, inclusief de uitspraak dat hier ook een datacenter wordt geopend, is dat iets om te onthouden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.