Alibaba komt niet naar Nederland

Vorige week schreef de Nederlandse pers dat Rutte zich zou inzetten om een deel van de business van Alibaba naar Nederland te krijgen. Schijnbaar is in augustus het nodige te doen geweest om een DC van Alibaba in Limburg te krijgen. DC staat daarbij helaas niet voor datacenter.

De regionale Limburgse kranten die het bericht van het FD overnamen hanteerden de afkorting DC, dat in dit geval voor distributiecentrum staat. Daarmee is het onderwerp in niet meer relevant voor de lezers van ISP Today. Met uitzondering van de snellere levertijd van gadgets is een distributiecentrum in Limburg of Luik (de waarschijnlijke plaats waar gebouwd gaat worden) niet zo spannend.

Toch is er reden geweest nog eens verder te kijken. Alibaba heeft namelijk vorig jaar en zelfs dit jaar nog meermaals aangegeven meer eigen datacenters in Europa te gaan inzetten. Dat ze in Frankfurt zaten was al bekend, maar waar wil de grote Chinese cloud aanbieder nog meer aanwezig zijn?

Het antwoord op die vraag is afgelopen maandag in de Britse tech pers verschenen. Alibaba heeft namelijk bekend gemaakt twee availability zones vanuit datacenters in de regio Londen om vandaar uit beter de EMEA te kunnen bedienen.

De oplettende lezer zal direct op vallen dat er EMEA staat en niet de EU. Vanwege Brexit is het voor ondernemers uit de EU namelijk weinig logisch heel veel data in het VK op te slaan. Dat Alibaba dan toch voor deze plek heeft gekozen lijkt een simpele verklaring te hebben. Bloomberg meldde afgelopen zomer al dat BT op zoek was naar een cloud partner om minder afhankelijk te worden van met name AWS. Bij gebrek aan een EU partij die daar oren naar had is Alibaba daar voor bereid gevonden. En met de kennis van nu is dat een goede stap geweest. Door de anti Chinese stemming in de VS heeft Alibaba de ambities in de VS een grote speler te worden drastisch moeten terugschroeven.

We weten dus inmiddels aan de hand van twee nieuwsmeldingen dat Alibaba met zowel het ene als het andere soort DC in Europa actief gaat zijn. Maar Nederland lijkt in beiden gevallen niet het POP te worden. Rutte zal niet de enige zijn die dat jammer vindt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.