Alibaba slaat Nederland over – kiest voor datacenter in Duitsland

alibaba630415Maandagmiddag verscheen dan het nieuws waar velen al langer op wachtten: de aankondiging dat Alibaba in Europa meer gaat doen dan verkoopactiviteiten ontplooien en PR bedrijven. Het bedrijf heeft eindelijk bekend gemaakt dat er ook met eigen datacenter activiteiten wordt begonnen. Dat was iets waarbij met veel belangstelling werd uitgekeken, want wie zou deze klant en opdracht mogen verwelkomen binnen de muren van zijn datacenter?

Dat weten we nu dus, al was het enig zoekwerk dat ook echt van meerdere bronnen bevestigd te krijgen. Alibaba heeft er voor gekozen in Duitsland de eerste (en voorlopige enige) Europese data opslag en verwerking te plaatsen. Daarvoor wordt niet een eigen gebouw neergezet en evenmin kiest men ervoor een bestaande speler geheel of gedeeltelijk over te nemen. Daarmee is de invulling van de Europese footprint anders geworden dan in bijvoorbeeld Japan, daar is een joint venture-achtige samenwerking gestart om het datacenter te exploiteren. De keuze is hier gevallen op het huren van ruimte in het datacenter van Vodafone in Frankfurt.

Voor Nederland en Engeland is dat zuur, want wie wil er nu niet voor de uitstraling van zijn datacenter en internetknooppunten de public cloud van zo’n bekende naam, met nog zoveel groeipotentie, faciliteren? Het persbericht waarin Vodafone het nieuws bekend maakt (alleen de Duitse versie is op moment van schrijven gespot) bevat trouwens de nodige speldenprikken bestemd voor de concurrentie. Daarin wordt niet alleen de kwaliteit van het datacenter duidelijk, maar ook de opmerkingen over het enorme netwerk van VF (claim: “1.000.000 kilometer eigen glasvezel”) en de directe koppeling aan De-CIX “het grootste internetknooppunt ter wereld” laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.