Alle data is belangrijk en verdient bescherming zegt Barracuda

De markt laat echter steken vallen, vooral bij SaaS toepassingen

ISP Today staat regelmatig stil bij backups en het beschermen van data. Recent onderzoek van Barracuda laat zien dat het nodig blijft daar aandacht aan te besteden. De markt laat namelijk nog steeds steken vallen, door sommige data consequent over het hoofd te zien.

Twee redenen

Het beschermen van data gebeurt als het goed is om twee redenen. De eerste is het voorkomen dat deze verloren gaat. De tweede reden is dat bescherming in de vorm van frequente backups er voor zorgt dat technische fouten, ongevallen of kwaadwillenden niet tot langdurige stilstand kunnen leiden.

Procedure

Die redenen zijn iedereen wel bekend, al kan de formulering verschillen. Hoe data beschermd moet worden weten bedrijven en instellingen in de regel ook wel. Dat is namelijk iets dat de IT afdeling doet of de service provider en anders is er wel software die dat vanzelf doet. Daar begint het dus te wringen. Het maken van backups, door wie dan ook, mag geen complexe procedure zin. Het opstellen van een backup en databeschermingsplan is een serieuze exercitie, ook al is het dankzij software makkelijk te realiseren. Het is wel iets waar goed over moet worden nagedacht. Waar het verder kan gaan wringen is bij de effectiviteit. Backups maken en tapes in een kluis stoppen is leuk, maar wie test nou regelmatig of die data ook leesbaar is?

Inkomsten

Een aantal providers (of dat nou MSP’s zijn of de grotere hosters of colo aanbieders) ziet hier een markt. Zij bieden voor de bescherming van data diensten, waarbij ook de werking in de gaten wordt gehouden. Een goede methode om de klant te ontzorgen en zelf inkomsten te generen. Er is echter een deel dat regelmatig over het hoofd wordt gezien, of zoals dat elders heet “buiten de scope valt”.

Dat is namelijk een van de conclusies van een kort onderzoek dat Barracuda heeft gepubliceerd. 1000 IT’ers wereldwijs is gevraagd naar backups en dataprotection beleid. De groep deelnemers vertegenwoordigde bedrijven tussen de 50 en +5.000 werknemers. Je kan er dan vanuit gaan dat een redelijk totaal beeld van de markt is geschetst.

SaaS backups

Als er iets is dat opvalt bij de cijfers is het wel de lage score van SaaS backups. Slechts 16% geeft aan daar zelf (of via de provider) backups van te laten maken. De potentiële WC eend in het verhaal is dat Barracuda hier een oplossing voor heeft. Gelukkig blijft dat redelijk onderbelicht. Dat geeft de lezers van het onderzoek en van ISP Today alle gelegenheid een na te denken over het backuppen van SaaS data. Is dat een mogelijke nieuwe bron van inkomsten, of is het iets dat niet past bij de dienstverlening?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.