Als in China een zak rijst valt, kan dat hier gevolgen hebben

logo-shanghai-stock-exchange630Het belangrijkste nieuws van donderdag 21 juli lijkt op het het eerste gezicht niets met de hostingsector of zelfs maar ons deel van de wereldbol te maken te hebben. Het is het bericht dat ergens in de Volksrepubliek China een bedrijf is gevraagd meer informatie aan een toezichthouder te vertrekken over een voorgenomen transactie.

Echter, in dit geval is het bedrijf HNA, in het bijzonder de zelfstandige dochter onderneming Tianjin Tianhai. De laatste is door de beurs van Shanghai gesommeerd uitleg te geven over enkele details van een aankoop die eerdaags door de aandeelhouders zou moeten worden goedgekeurd. Die aankoop betreft Ingram Micro, wat we allemaal kennen als distributeur en als eigenaar van bijvoorbeeld Odin, voorheen Parallels. IM is in 2015 ook eigenaar van DocData geworden, en dat is een organisatie waar een fors deel van de e-commerce van Nederland zaken mee doet.

Tot zover de bronnen duidelijk zijn lijkt het er op dat de beursinstanties meer willen weten over de voorwaarden van de deal, die voorzien is van een prijskaartje van $6 miljard. Weet daarbij dat dit jaar al de nodige deals deals last minute zijn afgeketst omdat de beoogde Chinese koper de vraagprijs toch niet kon ophoesten (in geld uitgedrukt circa 1 op de 7 deals!). Dat de zorgen zich concentreren op de centen blijkt ook uit de vragen over de exit. In de deal is namelijk overeengekomen dat IM $400 miljoen krijgt als de deal niet doorgaat. Daarnaast zijn er vraagtekens gezet bij de staat van IM zelf, dat over Q4 20% minder sales moest rapporteren.

Zoals de vlag er nu bij hangt is dit nog geen gelopen race. Door het uitblijven van de antwoorden aan de beurs is de beslissende aandeelhouders vergadering namelijk al uitgesteld. Van uitstel hoeft geen afstel te komen, maar het geeft aan dat wat er in de VRC gebeurt best relevant en tegelijkertijd interessant is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.