Amazon licht een tipje van de AWS sluier op

amazon_web_services_logo_awsDonderdagavond Nederlandse tijd heeft Amazon tijdens de presentatie van de Q1-2015 cijfers voor het eerst iets verteld over de prestaties van de clouddiensten AWS. Hoewel de informatie nog steeds summier is, is het wel interessant.

Om te beginnen is AWS in de woorden van CEO Jeff Bezos een business unit van $5 miljard (dat betreft de 2014 omzet). Daarmee is AWS kleiner dan veel analisten, waaronder die van Deutsche Bank, dachten. Dat de omzet voor 2015 kan uitkomen op $6,25 miljard geeft aan dat er sprake is van een gezonde omzetgroei. AWS zou daarmee ongeveer even veel omzetten met clouddiensten als Microsoft.

Volgens CFO Tom Szkutak wordt er nog steeds een hoop CAPEX in AWS gestopt en men hoopt er op termijn een “significant free cash flow” te realiseren, met andere woorden dat is er nu nog niet. AWS is nu wel al voor het tweede jaar winstgevend en dat was voor de meeste tech insiders en financieel analisten toch onverwacht nieuws. Tot op heden was namelijk in de markt te horen dat deze bedrijfsunit onmogelijk enige vorm van winst kon maken, daarvoor was het investeringspeil te hoog en de verkoopprijzen – met 48 prijsverlagingen (!) sinds de start – te laag.

Amazon maakt helaas nog steeds geen uitsplitsing naar werelddelen of landen. Dus hoe succesvol AWS in de EU of Nederland is valt nog steeds niet te vernemen. Wellicht dat dit op termijn ook nog veranderd. Vooralsnog weten we dat AWS goed groeit. Voor wie meer wil weten over de analisten call en uitleg die gisteravond is gegeven. Hier de link naar de uitgeschreven versie van dat gesprek.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.