Back-up uit de cloud? We sturen je de USB stick!

backblaze620350Vorig jaar oktober kwam AWS met het bericht over Snowball, de box waarmee 50TB aan data kan worden vervoerd. Snowball is bedoeld om data vanaf een fysieke locatie (on premise datacenter) in de AWS cloud te krijgen. De lancering is begrijpelijk, want het uploaden van data is niet overal even makkelijk te doen. Het nieuws was hier snel vergeten, ook omdat Snowball alleen voor de VS is bedoeld.

Nu maanden later zien we een kloon van het concept opduiken. Backblaze, dat zich in menig opzicht als het slimmere neefje afzet tegen de giganten, heeft “Restore, Refund, Return” bedacht. Het is simpel in opzet: je hebt je data bij Backblaze staan en wie die terughalen. Je bestelt dan een USB stick (tot 128GB) of HDD (tot 4TB) en via FedEx komt dat gevuld naar je toe. Dat kost je $99 respectievelijk $189. De schijf mag je houden, terugsturen mag ook en dan krijg je je geld terug.

Simpel en sympathiek. Waarom komt deze kleine aanbieder hiermee: omdat er zoveel vraag naar was. Ze hebben een grafiek online gezet waaruit te lezen is dat in het laatste kwartaal >700 klanten voor fysieke verzending kozen. Reden: de kwaliteit van de verbindingen en de datalimieten op breedband in de VS maken dat een koerier goedkoper of sneller of beiden is.

En om zich nog meer te onderscheiden van AWS is dit een service die ook internationaal wordt aanboden. Overal, zolang FedEx er kan komen, voor het zelfde bedrag. Opmerkelijke actie dus. Een actie die in principe ook makkelijk gecopieerd kan worden. Zoals ook op het blog te lezen is: je moet dan wel je backoffice er goed op hebben ingericht en een heel duidelijk verzendinstructie hebben, anders loopt vooral het crediteren mis.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.