Backup-as-a-Service volgens GoDaddy

godaddy630GoDaddy, dat claimt de grootste webhoster ter wereld te zijn en dat ook in Nederland zijn diensten aanbiedt heeft voor de Amerikaanse thuismarkt een nieuwtje: ze zijn een deal aangegaan met Dropmysite, een bedrijf dat in Nederland onbekend is.

De deal houdt in dat klanten van GoDaddy gebruik kunnen gaan maken van een “unieke cloud based back-up service waarbij dagelijks een back-up van de website wordt gemaakt, die dan ook nog eens met 256-bit military grade Advance Encryption Standards (AES) encryption is beschermd” (vertaald).

Deze aankondiging roept natuurlijk een aantal vragen op, een deel daarvan kan via de website van
Dropmysite worden beantwoord. Daar leer je dat deze dienst gewoon in AWS draait. Dat van die encryptie is wel leuk, maar nergens zie lees je wat over de kwaliteit van de dienstverlening. ISO2700x? Je zoekt het tevergeefs, net als uptime garanties, het begrip SLA of de gebruikte geozones. Daarmee is deze deal nadrukkelijk niet per definitie slecht. Voor een bepaalde doelgroep op de thuismarkt zal dit een oplossing zijn, maar hier in Nederland?

Leveranciers van hostingdiensten met focus op MKB en SoHo gebruikers in Nederland kunnen deze achtergrond informatie over dienst vooral goed gebruiken om langs het eigen aanbod te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld de opmerking van GoDaddy dat deze dienst er komt omdat er per maand zoveel websites worden gehacked, wat dan weer een schadepost is voor de betrokken ondernemers, heel goed inzetten voor je eigen communicatie door aan te geven wat je daar tegen kunt, nee moet, doen. Dus advies over goede wachtwoorden en ook om aandacht vragen over andere aspecten van online veiligheid. En dat sluit je af met de opmerking dat een back-up voorziening daar integraal onderdeel van is. Of is dat al de manier waarop je over veiligheid en back-ups met je klanten communiceert?

(op het punt van integratie laat GoDaddy onverwachts wel een forse steek vallen, de dienst wordt namelijk als een stand alone optie neergezet.)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.