Barracuda over te groot aanbod en privacy in Europa

BarracudaTijdens de jaarlijkse Emea conferentie van Barracuda, de 12e editie alweer, is gisteren het nodige bekend gemaakt over nieuwe producten en diensten. Ruim 400 aanwezigen uit heel Europa, zowel partners als klanten kregen daar het nodige over uitgelegd. Aandacht was er ook voor de koers van het bedrijf, Barracuda is afgelopen jaar duidelijk een andere koers ingeslagen. BJ Jenkins, sinds november 2012 CEO, wond er voor een volle zaal (inclusief pers!) geen doekjes om: we hebben te lang ingezet op steeds meer diensten en dat is geen goede keuze gebleken.

Dat is een opmerking die we de laatste tijd wel vaker hebben gehoord (Blokker anyone?), maar niet uit de mond van iemand die aan het hoofd staat van een IT bedrijf. Net als bij die Nederlandse leverancier van kleine huishoudelijk goederen is bij Barracuda het mes gezet in het aanbod. In antwoord op vragen van ISP Today is dat verder uitgelegd: het Engelse woord markets betreft niet de geografische zones, de +80 landen waar nu via partners Barracuda kan worden verkregen blijven gewoon op de lijst staan. Markets is wel: bepaalde diensten. Een voorbeeld daarvan is een vorm van archiving, die is nu EOL verklaard en de 15 specialisten zijn nu toegevoegd aan het (cloud) back-up team, want daar is een schreeuwend tekort aan menskracht (klink ook bekend toch?). Hoe dat proces van voor EOL verklaren van diensten is gegaan is deels het geheim van de smid, zoveel werd wel duidelijk.

Wat ook duidelijk werd is dat het bedrijf meer dan ooit cloud omarmt en daartoe ook in Europa harder aan weg gaat timmeren. Omdat we het hier over cloud hebben, gaat het ook over datacenters. Barracuda heeft daar een duidelijke keuze getroffen. De clouddiensten bestemd voor Europa zullen worden gehuisvest in datacenters in …… Zwitserland. De zoveelste keer dus dat Nederland wordt overgeslagen en de argumentatie was simpel : Dataprotectie in de EU. Volgens VP Wieland Alge heeft de EU een grote mond over privacy en data protectie, maar zijn er lidstaten die dat vooral willen uithollen. Daarom is er bewust gekozen voor Zwitserland. Een signaal dat ook in Nederland (met die absurde WIV) meer aandacht verdient.

(komende week komt ISP Today nog terug op deze bijeenkomst, met onder andere een interview met Jenkins en Alge)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.