‘Belangrijk dat ISP’s DNSSEC gaan valideren’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gmuSCpeAqBo&w=630&rel=0]

In 2012 is DNSSEC één van de succesnummers geweest binnen de internet- en registrarsector. Samen met Michiel Henneke, marketingmanager bij SIDN, blikken we terug op de uitrol en implementatie van dit protocol.

Koploper
Eind 2012 waren er 1,3 miljoen met DNSSEC gesignde .nl-domeinnamen. “En dat terwijl het pas sinds mei 2012 mogelijk om te signeren,” legt Henneke uit. “Dat is fantastisch. Daarmee zijn we ook in één keer mondiaal koploper geworden.”

Aanhoudende groei
Voor 2013 verwacht Henneke een gestage groei. “Het zal niet meer zo’n explosie zijn als in 2012, maar we zien dat er nog steeds een mooie ontwikkeling in zit. Je ziet dat steeds meer prominente websites gesigned worden met DNSSEC. Je ziet dat steeds meer registrars het actief op hun website aanbieden en ook bij ons op de lijst aangeven dat ze als DNSSEC-registrar te boek willen staan. Dat wordt dan in de lijst aangegeven met een slotje naast de naam van de betreffende registrar. Ik verwacht dat de groei komend jaar zal aanhouden. Ik denk dat de grote uitdaging er in zal zitten om te zorgen dat de ISP’s meer gaan valideren.”

500 registrars
De technische implementatie van DNSSEC is volgens Henneke meegevallen. “We hadden verwacht dat registrars tijd zouden nodig hebben om DNSSEC te implementeren. Maar achteraf hebben ze onze verwachtingen daarin enorm overtroffen. Ze hebben het sneller online weten te krijgen dan verwacht. Er zijn meer registrars die het hebben geïmplementeerd dan verwacht, bijna 500 hebben gesignde namen in hun portefeuille. En het aantal technische issues is heel beperkt gebleven.”

Validatie door ISP’s
Henneke wil aan ISP’s meegeven dat het belangrijk is om DNSSEC te gaan valideren. “Wanneer zij gaan valideren, betekent het dat hun klanten niet via DNS gehackt kunnen worden. En dat is een stuk zekerheid en dat wil je als professionele ISP je klanten gewoon bieden.”

Felicitatie en oproep
Henneke sluit af met een felicitatie aan alle registrars die DNSSEC hebben geïmplementeerd. “Ik wil alle registrars die DNSSEC nog niet hebben geïmplementeerd, oproepen op het in 2013 alsnog te doen. Ik hoop ook hen als DNSSEC-registrar te mogen verwelkomen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.