Ben jij klaar met geoblocking?

Eind maart van dit jaar is Verordening (EU) 2018/302 in werking getreden. Per 3 december moet iedere ondernemer in de EU zich houden aan wat die verordening voorschrijft en dat is het verbod op geoblocking.

Onder geoblocking verstaat de EU “[de] discriminatie van klanten op grond van nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging in de interne markt aan bij online-verkoop”. Wat dat in de praktijk betekent zal iedereen wel weten. Als ondernemer of consument is iedereen het wel eens een scherpe aanbieding tegengekomen die wel naar het boodschappenmandje kan worden gesleept, maar niet worden afgerekend “geen verzending naar het buitenland” of woorden van die strekking verschijnen dan als verklaring.

Het afgelopen weekend zullen vanwege de zwarte verkooppush nog heel wat koopjesjagers die melding zijn tegengekomen. Als het goed is voor de laatste keer. Dat wil zeggen, tot zover de aanbieder en de beoogde afnemer allebei in de EU zitten (er zijn natuurlijk weer wat uitzonderingen, die kun je o.a. hier terugvinden in Artikel 4).

Hosters en datacenters die de diensten in meerdere EU landen aanbieden hebben zich ook aan de bepalingen van deze verordening te houden. Als het goed is heeft iedereen dat allang voor elkaar. Maar hoe zit het met je klanten. Je hebt goede redenen je niet met de inhoud van je klantenwebsites te bemoeien. Daardoor weet je ook niet of zij zich aan deze nieuwe Europese regel zullen houden. Het is wel het type melding dat je als aanbieder in je nieuwsbrief of via je socialmedia kanaal kunt vermelden. Je klanten op iets wijzen dat relevant is en misschien daarbij vertellen hoe je dat zelf hebt gedaan is het soort communicatie waar je pluspunten mee scoort.

En daarover heeft ISP Today een vraag. Wie van jullie heeft dat gedaan of is dat tegen gekomen? Wij zijn, in tegenstelling tot de honderden berichten over de AVG / GDPR, in het hostingkanaal geen meldingen tegengekomen die op deze wettelijke plicht wijzen. Waarom dat is weten we niet. Moeten we misschien de dubbele vraag toevoegen: wist je van het verbod op geoblocking en ben je er zelf klaar voor?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.