Beschikbaarheid en voorspellen versus de realiteit

Recent is door HPE in het kader van een eigen event het nodige gecommuniceerd. Alle producten en series werden in het zonnetje gezet en geprezen. Bij het overgenomen Nimble Storage werd verteld dat het dankzij HPE kennis u tot 99,9999% beschikbaarheid komt. Wat zegt dat?

Als het verhaal van HPE enigszins is begrepen komt het er op neer dat de software kennis van HPE Nimble hardware en software helpt te voorspellen. Predictive Analytics is daar de marketing term voor en HPE is zeker niet de enige die daarmee de boer op gaat. Dat het in dit geval gaat om hardware van een bedrijf dat nog niet zo lang geleden is overgenomen is daarbij een detail.

Wat echter geen detail is, is dat de nu gecommuniceerde uptime van zes negens nog steeds niets zegt. HPE sales medewerkers zullen natuurlijk alles uit de kast trekken om je te overtuigen dat je dit nodig hebt om je business overeind te houden en beter te zijn dan de concurrent. Daarbij vergeten zij, net als alle collega’s bij de concurrentie, die ene belangrijke opmerking. Uptime van hardware is van meer afhankelijk dan alleen dat stuk ijzer.

We hebben niet zo lang geleden de luchthaven van Amsterdam en die van Hamburg plat zien gaan. De IT op de plekken werd door stroomstoringen – die deels buiten de luchthavens ontstonden – zo ontregeld dat de twee locaties werden gesloten. Wederom bleek de noodstroom een wassen neus te zijn, want het werkte niet naar behoren. Dat er schade is ontstaan aan de hardware is niet gemeld, maar dat kan zijn ondergesneeuwd onder de duizenden meldingen van gemiste vluchten, verloren omzet en dergelijke.

Leuk hoor claimen dat je software hebt die helpt te voorspellen wanneer er een verhoogde kans op downtime is. Anno 2018 blijkt de grootste bronnen van downtime echter niet de appliances zelf te zijn, maar de stroomvoorziening en de glasvezels. Predictive Analytics, van welke vendor dan ook, zijn wat dat betreft het verkeerde antwoord op een bestaande uitdaging.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.