Bestrijd de vijand en niet het middel

Afgelopen donderdagavond hield de Internet Society een nieuwjaarsbijeenkomst in Felix Meritis. Ook het interviewteam van ISP Today was op deze receptie aanwezig. We vroegen verschillende mensen naar hun verwachtingen voor 2012. Deze week publiceren we de videogesprekken. Vandaag de eerste video, met Jan Willem Broekema (ISOC Nederland).

Waar gaat het internet naar toe in 2012?

“Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden denk ik. Maar wel zie ik een hele grote internetpentratie en veel meer gebruik van internet in Nederland. De opkomst van mobiel internet wordt doorslaggevend voor de acceptatie van internetgebruik.”

“En ik zie een heleboel potentiële bedreigingen uit de kant van met name de opsporingsinstanties, die denken dat internet – en dus ook de mensen die internet faciliteren – een middel is om opsporing te doen. Dat is een heel verkeerde gedachte, omdat je daarmee het middel gaat bestrijden en niet de potentiële misdadiger.”

“Dus er zijn twee kanten voor 2012: ja, er is veel meer en het is veel leuker. En aan de andere kant zie ik grote bedreigingen en daar moeten we goed rekening mee houden.”

Kunnen die bedreigingen ook worden omgedraaid en ingezet als iets goeds?

“Recentelijk kreeg ik een conceptbrief vanuit de Cyber Security-raad. En in die brief gaat men er vanuit dat alles wat met terrorisme en dergelijk te maken heeft, kunt bestrijden door in te grijpen op internet. Dan is mijn eerste vraag: Wie bepaalt er dan wie een terrorist is? Gaan wij dat hier in Nederland bedenken of in Europa of de Amerikanen misschien?”

“Er is geen bestuur op het internet. Dus als je een vijand hebt, moet je de vijand bestrijden en niet het middel. En dat betekent dat het middel op zich alleen maar sterker wordt. De mensen die hier rondlopen zorgen daarvoor. Het wordt beter, het wordt veiliger en het wordt sneller. Maar aan de andere kant moeten we heel alert zijn op de politieke kant. Maar daar heb je ook medestanders die dat wel degelijk zien, onder andere in de Europese Commissie en in de binnenlandse politiek.”

Interview door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.