Betere software op de agenda

Vrijdag en zaterdag vond in Antwerpen de PHPBenelux conferentie 2019 plaats. ISP Today was daar niet aanwezig, maar zag wel een hoogst interessante tweet voorbijkomen over een onderwerp dat sowieso al op de agenda stond, namelijk stroomverbruik.

Stroomverbruik past bij het begrip duurzaamheid. Dat is een van de onderwerpen waar het komende nummer van ChannelConnect over gaat. Daarvoor is met een aantal leveranciers van hardware gesproken. Een keer werd daarbij door een spreker gewezen op het nut van moderne software. Die opmerking was alweer vergeten toen van het weekend deze tweet opviel. Geciteerd wordt Rasmus Lerdorf, keynote spreker op de conferentie en de man die in 1995 met Personal Home Page op de proppen kwam.

Eind vorig jaar is voor sommige partijen het nodige te doen geweest om het upgraden van de oude PHP versies. Opvallend veel hosters bleek nog 5.6 te gebruiken terwijl die per 2019 EOS zou zijn. Versie 7.0 is zelfs nog een maand eerder EOS verklaard. Het ontbreken van support en fixes zijn de twee belangrijkste redenen over te upgraden of migreren.

Tijdens zijn talk in Antwerpen moet Lerdorf nog een derde reden hebben genoemd: een efficiënte code leidt tot minder stroomverbruik en dat is weer goed voor het milieu en de portemonnee.

Het is echt alweer de nodige jaren geleden dat ISP Today iets dergelijks voorbij zag komen. In de documentatie (o.a. de overvolle redactie postbus) komen we van alles tegen over zuinige (-re) hardware en hogere efficiency van componenten, devices tot hele racks en datacenters. In al die berichten zien we niets terug dat de link legt tussen software en energieverbruik.

Een verklaring hiervoor hebben we niet, maar we willen wel graag het antwoord weten. Als het zo zou zijn dat alle software tegenwoordig hoge efficiënte en laag verbruik weet te combineren, dan hebben we het begin van die trend niet mee gekregen. Als ISP Today daar niet heeft opgelet, zal dat onvermijdelijk ook voor een deel van de sector gelden. Een andere optie is dat het onderwerp minder wordt belicht omdat de hardware verbeteringen alle aandacht krijgen.

De stand van zaken rond betere software is in ieder geval een onderwerp dat we op de agenda zetten voor de komende ronde tafel bijeenkomsten die ChannelConnect en ISP Today houden. Updates en bevindingen zullen uiteraard worden gedeeld.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.