Bewaarplicht naar 6 maanden

De bewaarplicht van internetgegevens door isp’s gaat terug van 12 naar 6 maanden. Het heeft twee jaar geduurd voordat de Tweede Kamer hier dinsdag over heeft besloten. Daphne van der Kroft van Bits of Freedom reageert op het nieuws.

“We zijn heel blij met deze eerste stap,” geeft van der Kroft aan. “En wat ons betreft is de tweede stap een volledige afschaffing van de bewaarplicht. Het is dan ook jammer dat de motie over de afschaffing het niet heeft gehaald.”

Het is een reparatiewet die nu is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Maar het moet ook nog door de Eerste Kamer worden behandeld. Het betekent dus nog niet dat internetproviders direct gegevens 6 maanden kunnen gaan bewaren.

Alex Bik van provider BIT reageert in artikel op Webwereld op het terugdraaien van de opslagduur en vindt het te schandalig voor woorden dat het besluit hierover zo lang heeft moeten wachten. In het artikel geeft Bik aan dat hem vooral dwars zit, dat isp’s investeringen hebben gedaan om gegevens 12 maanden op te slaan, terwijl dat niet nodig was geweest.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.