BGP Hijacking dat moet je serieus nemen

Het is door de viering van de Koningsdag gisteren wellicht een aantal lezers ontschoten, maar er lijkt iets aan de hand te zijn met AS12389. Dat viel ons wel op, er was een subtiele hint dat er wat te lezen viel en zodra je een tweet van @atoonk onder ogen krijgt met daarin een AS dan weet je dat de rapen gaat zijn.

Tweede incident in een week

Hadden we net de BGP Hijack affaire rond DE-CIX afgerond komt het volgende incident alweer opdoemen. Van een incident in een week naar twee, dat is een verdubbeling maar op een dusdanig laag niveau dat de meesten daar geen acht op slaan. Dat lijkt logisch, is het echter niet en de redenen daarvoor zijn simpel. Ten eerste kun je met een BGP kaping in zeer korte tijd een ongehoorde schade aanrichten. Daarbij lijkt spammen het meest voor de hand liggend maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden die het voor criminelen en niet bevriende mogendheden aantrekkelijk maken hiermee aan de slag te gaan (al wordt dat door het Ministerie van BuZa feitelijk nog steeds ontkend).

Betalingsverkeer in de gevarenzone

case die gisteren dus bekend werd. Het gaat immers niet om zomaar een IP reeksje dat wordt toegeëigend, het gaat hier om een groot aantal reeksen die allemaal gelinkt zijn aan het financiële stelsel.

Kijk vervolgens in de kranten en je ziet fors toegenomen politiek, militaire spanning in een deel van de wereld waar cybercrime kennis op staatsniveau aantoonbaar aanwezig is. Kijk naar wat Symantec deze week publiceerde over staatsaanvallen op tenminste 140 banken de afgelopen periode en weet ook dat veel landen een lang weekend hebben vanwege de 1 mei. Je hebt heel weinig fantasie nodig om te begrijpen wat hier fout kan gaan en waarom meldingen over BGP Hijacking serieus genomen moeten worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.