Bij storage speelt meer dan de keuze tussen HDD of SSD

Tegile-screen630410In de race om de beste performance laten datacenters, providers en storage-only aanbieders tegenwoordig de traditionele harde schijven steeds meer links liggen. Met de komst van SSD zijn er verbeteringen mogelijk geworden waar lang slechts van gedroomd kon worden. Ondanks die revolutie is de vraag naar de gewone HDD in de enterprise hosting en storage omgeving niet geheel stil komen te liggen.

Dat er steeds minder HDD’s worden verkocht is duidelijk, maar het is niet zo de markt slechts twee smaken kent en alleen nog maar oog heeft voor SSD oplossingen. De mix van beide vormen, de hybride schijf maakt ook nog steeds deel uit van het enterprise assortiment. Het is waarschijnlijk te danken aan de keuze hybride discs als een enterprise only oplossing te positioneren dat er zo weinig over geschreven wordt. Er gebeurt genoeg rond dit soort storage dat wel de aandacht verdient, neem Tegile dat binnenkort de eerste stappen op onze markt zal zetten.

Tegile is een betrekkelijke nieuwkomer op de storagemarkt en voldoet in veel opzichten aan de definitie van een start-up. Een betrekkelijk klein bedrijf, funding van partijen die in Nederland onbekend zij en een trackrecord dat circa vijf jaren teruggaat. Een storage start-up, dat zullen dan wel SSD only gebaseerde oplossingen zijn. Nou dus niet. Tegile heeft een oplossing die óók op basis van hybride schijven werkt, zo goed zelfs dat het Western Digital Capital (inderdaad, WD van de harde schijven) als partner aan boord heeft als investeerder. Tegile claimt meer performance uit een hybride te kunnen halen, waardoor het unieke voordeel van een SSD geringer wordt. Het bedrijf heeft daarmee een bijzondere positie in de markt, het levert namelijk zowel full flash arrays als arrays waarin hybride opslag zit verwerkt. Daarmee worden op de Amerikaanse thuismarkt o.a. financials, gezondheidsinstellingen (VDI) en universiteiten bediend.

De vraag waarom het bedrijf zo een sterk link met onderwijs heeft leverde als onverwacht antwoord van CEO en mede oprichter van Tegile Rohit Kshetrapal op, dat hij zich geen betere klantgroep kan voorstellen. Als er ergens tot op het bot wordt getest (hoezo understatement?) en als er een sector is die kennis snel deelt is het wel het onderwijs. Die sector is dus met opzet gekozen.

En over opzet gesproken: elk gesprek met Kshetrapal zal waarschijnlijk uitmonden op de vraag hoe we meer grip kunnen krijgen op de footprint van storage systemen. Het is in de woorden van Tegile een Bigfoot, wij zouden zeggen een olifant in de kamer of het datacenter. Dat het bedrijf graag de eigen producten levert spreekt voor zich, maar los daarvan is het een uiterst valide vraag. En een vraag die illustreert dat als wordt nagedacht over storage het niet alleen om performance van de systemen hoort te gaan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.