BIT: ‘We doen iets goed, of we doen het niet’

De Nederlandse datacenters laten steeds nadrukkelijker van zich horen. Met de oprichting van de Dutch Datacenter Alliance (DDA) moet het geluid nog krachtiger worden zodat het ook hoorbaar is tot in politiek Den Haag. Voor ISP Today aanleiding om naar Ede af te reizen voor een gesprek met Alex Bik van BIT dat niet alleen een van de ‘founding members’ is van de DDA maar zich ook nadrukkelijk profileerde door samen met andere eisers de Nederlandse Staat voor de rechter te slepen. 

Volkomen relaxed. Zen bijna. Dat is de eerste indruk die we krijgen van Alex Bik als we bij hem op de koffie gaan. Een levensgenieter ook, zo blijkt. Zo toerde hij afgelopen zomer met zijn eigen bus naar de Noordkaap. Voor februari staat een reis naar Australië op de planning. “Ik heb een goed leven”, beaamt Bik, “maar ik ben van mening dat iedereen die keuze heeft. Heel veel mensen verzinnen excuses om bepaalde dingen niet te doen, en daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt.”

Even zijn we uit het veld geslagen als hij volkomen onverwacht iets te voorschijn haalt wat nog het meeste lijkt op een mini-waterpijp. De waterpijp blijkt echter een groot uitgevallen, elektronische sigaret te zijn. “Kan ik tijdens het gesprek nog even werken aan mijn verslaving”, zegt Bik voordat hij een wolkje uitblaast.

In de datacenterbranche kent eigenlijk iedereen je, maar toch, voor wie je nog niet kent: wie is Alex Bik?

Alex Bik is directeur van BIT.

Alex Bik is directeur van BIT.

Ik ben van huis uit een techneut. Al op mijn vijftiende werkte ik in een elektronicawinkel waar ik apparaten zoals televisies en cassetterecorders repareerde. Daarna werkte ik in een computerwinkeltje waar datacommunicatie mijn specialiteit werd. Ook onderhield ik in die tijd een ‘bulletin board’ om berichtjes via het internet te versturen. Via de bulletin-boardwereld kwam ik in contact met een van de oprichters van wat toen nog Business Internet Trends heette en kwam ik begin 1997 bij BIT terecht.

 

En de techneut is nog steeds techneut, of inmiddels toch meer zakenman?

Tja, het is maar hoe je het bekijkt… BIT is uitgegroeid tot een club met 33 werknemers en drie datacenters, dus uiteraard houd ik me nu vooral met de business bezig en over het algemeen niet meer met de techniek, behalve dan met bijvoorbeeld het ontwerpen van nieuwe ruimtes. Diep in mijn hart ben ik echter nog altijd die techneut. Ik vind het nog altijd leuk om dingen die stuk zijn weer tot leven te wekken. Het repareren van flipperkasten is bijvoorbeeld een hobby van me.

 

Je haalt het ontwerpen van nieuwe ruimtes aan. Zijn er plannen voor uitbreiding?

Binnen BIT-2BCD (naast BIT-1 en BIT-2A het derde datacenter, red.) beginnen ‘B’ en ‘C’ aardig vol te lopen dus we moeten nu wel met ‘D’ aan de slag. ‘D’ wordt nu echter gebruikt als ontvangstruimte waar we bijvoorbeeld ook seminars organiseren, en eigenlijk willen we die ruimte niet kwijt. Daarom hebben we het plan om naast BIT-2BCD een ‘bezoekerscentrum’ te bouwen, met daarin ook opslag- en kantoorruimte. Op de grond achter BIT-2BCD is nog ruimte voor de realisatie van BIT-3, maar over de planning daarvan kan ik geen uitspraken doen.

 

BIT spande eind 2014, samen met onder andere SpeakUp en Voys, een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat om de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie van tafel te krijgen. Waarom?

Bik inmiddels eerder fel dan zen: Wij riepen tien jaar geleden al dat die wet in strijd is met de privacyregels, maar de wet is er toch doorheen geramd omdat er een verplichting zou zijn vanuit Europa. De Europese richtlijn is inmiddels geschrapt omdat ’ie van het Europees Hof de prullenbak in moest, maar vervolgens weigert de Nederlandse regering om de wet af te schaffen. Ja, what the fuck? Zo kunnen we het als providers op dit moment nooit goed doen. Als we gegevens verzamelen kunnen klanten ons aanklagen omdat we onrechtmatig bezig zijn, maar als we het niet doen worden we te grazen genomen door de Nederlandse overheid. Bovendien geloof ik niet dat de wet helpt om grote boeven te pakken. De zware criminelen hebben al lang IT’ers in dienst die tien keer handiger zijn dan de digitale speurders van de overheid.

 

Een nieuwsfeit begin dit jaar was de oprichting van de Dutch Datacenter Alliance waarvan BIT ‘founding member’ is. Waarom neemt BIT deel?

We nemen al lang deel aan de Dutch Hosting Provider Association, maar daar zijn we een beetje een vreemde eend in de bijt. De belangen van een bedrijf met een eigen datacenter – dat ook nog eens wordt verhuurd aan derden – zijn anders dan die van hostingproviders. Daarom is het goed dat ook die tak zich organiseert en verenigt. Als je dat niet doet, word je tegen elkaar uit gespeeld. En op het moment dat wij ons hart maken voor onze belangen, is dat ook goed voor onze klanten.

 

Wat velen niet zullen weten, is dat BIT ook distributeur is, en wel van Kerio. Vanwaar die rol?

Die rol gaat terug tot 1997 of 1998. Je had toen WinProxy van LanProject dat zorgde voor een proxyserver onder Windows. Later is daar nog een mailserver aan toegevoegd. Dat product zijn we gaan verkopen en dat liep goed. Inmiddels heet LanProject Kerio waarvoor we in de Benelux de importeur zijn en de support leveren. We hebben niet de ambitie om nog andere software te gaan verkopen, want het is niet onze core business. Vanaf het begin hebben we de filosofie gehad: we doen iets goed, of we doen het niet. Dan is het lastig om iets te gaan verkopen waarvan je niet weet of je daar je vingers aan wilt branden.”

Fotografie: Paul Teixeira

 

Dit artikel is eerder verschenen op www.datacenterdossier.nl.

 

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.