‘Blijft hosting de leuke, open, vrije branche die het nu is?’

Op 1, 2 en 3 april vindt op het Europapark in het Duitse Rust de WHD.global plaats. Een evenement dat door veel professionals uit de Nederlandse internetsector wordt bezocht. Tijdens de World Hosting Days zijn ook de Dutch Masters of Cloud aanwezig. Wij vroegen ‘master’ Martijn Willems (Scholten Awater) naar zijn kijk op de WHD.global en de ‘best practice’ vanuit zijn expertise.

Thuiswedstrijd

De Nederlandse hostingsector heeft volgens Willems veel belang bij WHD.global. “De WHD.global is verreweg het grootste event dat specifiek op hosting gericht is en omdat het in het Duitse Rust wordt gehouden, is het voor Nederlanders bijna een thuiswedstrijd.”

Onvergelijkbaar

“Er zijn natuurlijk vele andere op hosting gerichte events, veel daarvan ook in Nederland zelf, maar deze zijn allemaal veel kleiner en mede daardoor ook nietszeggender. WHD heeft in de vorm van WHD.local ook zo’n event in Amsterdam, maar dat is volstrekt onvergelijkbaar met het global event,” vertelt Willems.

Inspiratie opdoen

“Door de schaalgrootte van WHD.global kan het voor grote en innovatieve spelers uit om hun laatste leukste dingen te showen; het event is zo opgezet dat alle gelegenheid is om zaken te doen, maar inspiratie opdoen is volgens mij minstens zo belangrijk.

Next big thing

Je moet voor productontwikkeling toch zo drie jaar in de toekomst kijken, en dat valt van achter je bureau nog niet mee. Op WHD zijn er plenty dingen te zien die “the next big thing” zouden kúnnen worden.”

Privacy

Willems denkt dat privacy en veiligheid/beveiliging dit jaar veel meer aandacht krijgen dan eerder. “De mensen uit de hosting branche waren al wel meer dan gemiddeld privacybewust, maar nu gaat er ook een commerciële markt voor privacy ontstaan, mogelijk een zeer lucratieve markt.”

IaaS en VPS

“We vermoeden dat er de nodige ontwikkelingen zijn waarvan het belang nogal afhangt van welk perspectief je hebt,” legt Willems uit. “We verwachten bijvoorbeeld een flinke oververtegenwoordiging van allerlei IaaS-diensten, niet zozeer omdat dat nou ‘de toekomst’ is, maar omdat WHD zo’n beetje de enige plek is waar de aanbieders eenvoudige toegang tot hun potentiële klanten hebben. Daarnaast speelt virtualisatie al sinds 2007 en dat begint nu pas bij veel partijen serieuze vormen aan te nemen. Klanten zijn op zoek naar gedegen en betaalbare VPS (Virtual Private Server) oplossingen.”

Verder valt er volgens Willems aan onderwerpen te denken als:

  • Verder professionaliseren, steeds meer partijen kijken naar ISO certificering;
  • Consolidatie enprofiteren van die flexibiliteit en mogelijkheden;
  • Automatische deployment;
  • Nog efficiënter werken

Politieke ontwikkelingen

“Het valt op dat de hostingsector voorop loopt in het automatiseren van alle mogelijke processen. Er is volgens ons bijna geen sector die daar zo ver in gaat. We denken dat we nu in een periode zitten waar politieke ontwikkelingen op het gebied van internet, veiligheid, privacy, spionage en netneutraliteit feitelijk belangrijker zijn voor onze toekomstige business, dan technologische ontwikkelingen.”

Debat

“Belangrijker dan de vraag ‘wat kunnen we allemaal voor leuks?’ is nu de vraag ‘maar waar gaan we dat leuks precies voor inzetten?’ Blijft de hosting de leuke, open, vrije branche die het nu is, of gaat dat drastisch veranderen? We hopen dat op WHD ook ruimte is om hierover het debat te houden, juist omdat WHD.global grensoverstijgend is.”


Martijn Willems is accountmanager bij Scholten Awater, de ideale partner voor serviceproviders. Merkonafhankelijk, snelle levering, direct inzetbaar en dienstverlening op maat. De grootste IT-hardware dienstverlener voor Nederland. Scholten Awater neemt veel werk uit handen, zodat hosting partijen zich kunnen richten op hun eigen kernactiviteiten.

Dutch Masters of Cloud is een initiatief van marketing-, communicatie- en strategiebureau Paal 15.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.