Brein versus accessproviders

Naar aanleiding van het uitgesproken vonnis in de zaak Brein versus XS4all/Ziggo vroegen we ons af wat dit voor andere accessproviders kan inhouden. Wij vroegen het Arnoud Engelfriet van ICTRecht.

Volgens Engelfriet blaast Brein nu natuurlijk meteen hoog van de toren: iedere internet access provider moet nu gehoor geven aan hun verzoek. “Maar zo werkt het niet. Dit is één uitspraak, waartegen hoger beroep wordt ingesteld. Heel veel waarde als jurisprudentie heeft dit dus niet.”

Is het een optie om me als accessprovider bij het hoger beroep van XS4all/Ziggo aan te sluiten?

“Het is zeker een optie om je bij Ziggo en XS4All aan te sluiten in hoger beroep,” geeft Engelfriet aan. “In ieder geval kan Brein dan niet zomaar een aparte rechtszaak meer tegen je beginnen. Maar mocht in hoger beroep Brein weer winnen dan zit je natuurlijk keihard vast aan de uitspraak (of je gaat in cassatie bij de Hoge Raad). Wie dat niet wil, kan ook afwachten of Brein écht gaat doorpakken en andere providers aan gaat schrijven. Mogelijk dat men eerst afwacht hoe het hoger beroep verloopt, of dat er politieke druk komt om dit niet te doen. En wellicht hebben de advocaten van Ziggo of XS4All nog leuke juridische trucs achter de hand.”

Wat moet ik mijn klanten vertellen? En wat als een klant mij voor censuur aanklaagt?

Zolang je niets blokkeert hoef je volgens Engelfriet je klanten ook niets te vertellen. “En als je wel zou willen blokkeren, dan doe je dat op gezag van de rechtbank. En dat is op zich een goed argument om een claim wegens wanprestatie van je klant te weerleggen. Dit geldt ook wanneer netneutraliteit eind dit jaar of volgend jaar wet wordt: daar staat namelijk in dat een site wél geblokkeerd mag worden door een accessprovider wanneer de rechter dat zegt.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.